Naslovna Srbija Koliko će u 2019. godini RASTI PLATE državnim SLUŽBENICIMA?

Koliko će u 2019. godini RASTI PLATE državnim SLUŽBENICIMA?

PODELI
Foto: Ilustracija

Najveće povećanje plata u sledećoj godini dobiće zdravstveni radnici, i to u proseku 6.600 dinara, dok će primanja zaposlenih u policiji u proseku biti veća za 6.570 dinara.

Ovim uputstvom, podsetimo, ministar finansija Siniša Mali isplanirao je povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru od sedam do najviše 12 odsto, koliko će dobiti medicinske sestre i tehničari, a koji su do sada bili i platežno najviše zakinuti. Prema računici Fiskalnog saveta, plate zdravstvenih radnika su za preko 30 odsto manje od primanja zaposlenih u MUP. Zbog toga je preporuka Fiskalnog saveta i bila da povećanje dobiju oni resori koji najviše zaostaju u visini primanja, ali su fiskalci smatrali i da bi plate trebalo povećavati po radnim mestima, a ne linearno po sektorima.

ČISTKA U SNS: Leti pet lokalnih šerifa ove nedelje! Niko se nije rodio u fotelji, daćemo šansu MLADIM LAVOVIMA

Stav Fiskalnog saveta podržava i ekonomista Danilo Šuković iz Instituta za društvena istraživanja, koji smatra da država mora da stvori sistem nagrađivanja prema doprinosu radu.

– Treba da se nagrade oni koji su produktivniji, koji nose posao i čija je struka deficitarna, a ne da svi dobiju linearno, jer to znači povećanje troškova, a bez nekog efekta na efikasnost državne uprave – ocenjuje Šuković.

On je ipak saglasan da je povećanje zarada u javnom sektoru potrebno nakon duge stagnacije i zbog niskog životnog standarda, ali napominje da se mora voditi računa i o platama u privatnom sektoru.

– Treba koristiti svaku priliku za rast plata i poboljšanje životnog standarda građana, ali privredni rast treba da se zasniva na razvoju privatnog sektora, a ne samo na rastu potrošnje – zaključuje Šuković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here