Naslovna Magazin Zdravlje Koliko je soja zdrava za organizam?

Koliko je soja zdrava za organizam?

PODELI

Soja sadrži 40% proteina, 20% masnoća i 7% ugljenih hidrata, a ostatak je voda. Nema holesterola, zbog čega je dobra opcija za ljude koji žele da smanje njegov unos u telo.

U Aziji soja se često jede u celosti, a prerađeni proizvodi od soje su češći u zapadnim zemljama. Na raspolaganju su različiti proizvodi, uključujući sojino brašno, ulje od soje, soja sos i sojino mleko, kao i tofu sir.

Soja je veoma bogat izvor biljnih masti i proteina. Štaviše, njen visok sadržaj vlakana je dobar za zdravlje creva.

Zrna soje sadrže mangan, vitamin K1, koji je važan kod zgrušavanja krvi, vitamin B9 (koji je veoma važan tokom trudnoće) i tiamin, poznatiji kao vitamin B1.

Bogat je izvor bioaktivnih biljnih jedinjenja, u koje spadaju izoflavoni, saponini i fitinska kiselina. Izoflavoni naročito oponašaju estrogen i odgovorni su za mnoge uticaje soje na zdravlje.

Sadrži biljna jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju raka dojke i prostate. Ova mahunarka može ublažizi simptome menopauze i smanjiti rizik od osteoporoze kod žena u menopauzi.

Kod nekih ljudi, proizvodi od soje mogu suzbiti funkciju štitne žlezde, izazvati nadimanje i dijareju, kao i dovesti do alergijskih reakcija. Tako bi trebalo, kao i sa ostalim namirnicama, biti umeren u unošenju ove namirnice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here