Naslovna Srem Ruma Koliko je vazduh u Rumi zagađen?

Koliko je vazduh u Rumi zagađen?

PODELI
Foto: sremskevesti.rs

RUMA – Kada bismo napravili paralelu između Rume i ostalih gradova Srbije, koji važe za neke od najzagađenijih u našoj državi, koji bi zaključak bio?

Među najzagađenijim gradovima u Srbiji su oni koji se nalaze u blizini termoelektrana, imaju razvijenu industriju ili se radi o većim mestima koji imaju veliki broj individualnih ložišta.

Najugroženiji gradovi u našoj zemlji su Beograd, Smederevo, Bor, Valjevo i Pančevo.

Međutim, u zadnjih par godina se na teritoriji Rume znatno unapredila i povećala industrija, pa samim tim imamo velike fabrike koje svakodnevno malo po malo pridodaju zagađenosti vazduha.

U Industrijskoj ulici imamo čitav spektar različitih proizvodnih pogona, od tekstila, preko drveta, pa sve do gume i metala.

Nije nepoznato meštanima Rume da se s vremena na vreme gust, crni dim kreće baš iz pravca te Industrijske ulice i obavija nebo iznad nas. Taj prizor najpre dolazi do osoba koje stanuju u naseljima u blizini same ulice.

I ovoga jutra je takav prizor zatekao meštane. Iz jedne od fabrika u već pomenutoj ulici, širio se dugačak trag dima koji je “krasio” nebo.

Prema Indeksu kvaliteta vazduha, Ruma trenutno broji 34 AQI, što je na skali zagađenosti vazduha smešteno u SREDNJU zagađenost.

Ovo znači da je kvalitet vazduha generalno prihvatljiv za većinu osoba, međutim osobe koje spadaju u osetljiviju grupu mogu da osete manje do umerene simptome nakon duže izloženosti spoljašnjim uslovima.

Za sada, u poređenju sa ostalim gradovima u Srbiji, Ruma održava prosečno dobar kvalitet vazduha.

Pitanje je koliko dugo će biti tako? Hoće li gigantske fabrike preuzeti svežinu vazduha i zameniti ih mirisom sveže paljevine?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here