Naslovna Zabava Koliko sati sna nam je zaista potrebno?

Koliko sati sna nam je zaista potrebno?

PODELI
Foto: Shutterstock

Naučna istraživanja jasno pokazuju da je dobar san neophodan u bilo kom uzrastu. Spavanje pokreće um, obnavlja telo i jača gotovo svaki sistem u telu. Ali koliko nam je sna zaista potrebno da bismo ostvarili ove prednosti?

Smernice Nacionalne fondacije za spavanje savetuju da je zdravim odraslim osobama potrebno između 7 i 9 sati sna u toku noći. Bebama, maloj deci i tinejdžerima je potrebno još više sna da bi im omogućili rast i razvoj. Ljudi stariji od 65 godina takođe treba da dobiju 7 do 8 sati sna tokom noći.

Poznavanje opštih preporuka o tome koliko vam je sna potrebno je prvi korak. Zatim je važno da razmislite o svojim individualnim potrebama pod uticajem faktora kao što su nivo vaše fizičke aktivnosti i opšte zdravlje. I na kraju, naravno, neophodno je primeniti savete za zdrav san kako biste zaista mogli da spavate tokom cele noći, što je i preporuka.

Preporučeno vreme spavanja prema starosnoj grupi

Starosna dob Preporučena satnica
0-3 meseca 14-17 sati
4-11 meseci 12-15 sati
1-2 godine 11-14 sati
3-5 godina 10-13 sati
6-13 godina 9-11 sati
14-17 godina 8-10 sati
18-25 godina7-9 sati
26-64 godine7-9 sati
65+ godina7-8 sati

Preporučeno vreme spavanja podeljeno je u devet starosnih grupa. U svakoj grupi, smernice predstavljaju preporučeni raspon noćnog spavanja za zdrave osobe. U nekim slučajevima, spavanje sat vremena više ili manje od opšteg raspona može biti prihvatljivo na osnovu okolnosti osobe.

Koliko sna je potrebno vama kao pojedincu?

Ove smernice služe kao osnovno pravilo koliko je sna potrebno deci i odraslima, dok se priznaje da idealna količina sna može da varira od osobe do osobe.

Iz tog razloga, smernice navode raspon sati za svaku starosnu grupu. Preporuke takođe potvrđuju da, za neke ljude sa jedinstvenim okolnostima, postoji nešto prostora za pomeranje sa obe strane opsega za „prihvatljivu“, iako još uvek ne optimalnu, količinu sna.

Određivanje koliko je sna potrebno vama kao pojedincu znači uzeti u obzir opšte zdravlje, dnevne aktivnosti i tipične obrasce spavanja. Neka pitanja koja pomažu pri proceni individualne potrebe za spavanjem uključuju:

 • Da li ste produktivni, zdravi i srećni nakon sedam sati sna? Ili ste primetili da vam je potrebno više sati sna da biste bili produktivniji i brži?
 • Da li imate trenutnih zdravstvenih problema? Da li imate veći rizik za bilo koju bolest?
 • Da li imate visok nivo dnevne potrošnje energije? Da li se često bavite sportom ili radite na radno intenzivnim poslovima?
 • Da li vaše svakodnevne aktivnosti zahtevaju budnost da biste ih bezbedno obavljali? Da li vozite svaki dan i/ili upravljate teškim mašinama? Da li vam se ikada spava kada radite ove aktivnosti?
 • Da li imate problema sa spavanjem ili imate istoriju problema sa spavanjem?
 • Da li ste navikli da vas kofein održava tokom dana?
 • Kada imate slobodan raspored, spavate li više nego uobičajenim radnim danom?

Kako poboljšati san?

Jednom kada imate određen cilj, zasnovan na satima sna koji su vama potrebni, vreme je da počnete da planirate kako da dođete do ispunjenja tog cilja.

Počnite tako što ćete spavanje staviti kao prioritet u svom rasporedu. Iako manje sati sna može biti primamljivo u ovom trenutku (da bi se dovršio posao/završilo nešto što je bilo isplanirano), to se ne isplati jer je san neophodan da biste bili u najboljem psiho-fizičkom stanju.

Poboljšanje higijene spavanja, što uključuje okruženje u spavaćoj sobi i navike koje ste stvorili za spavanje, je ustaljen način da se bolje odmorite. Primeri poboljšanja higijene spavanja uključuju:

 • Držite se istog rasporeda spavanja svaki dan, čak i vikendom.
 • Stvorite rutinu opuštajućih vežbi pre spavanja da biste lakše zaspali.
 • Odaberite najbolji dušek koji pruža podršku i udobnost, a uz to dodajte najudobnije jastuke. Ipak, san i odmor tokom noći umnogome zavise od kvaliteta potpore koju dajete telu.
 • Smanjite potencijalne smetnje od svetlosti i zvuka dok pokušavate da zaspite. Dakle, vibracija/nečujno na vašem mobilnom telefonu je sasvim u redu. Takođe, televizor ugasite pre odlaska na spavanje.
 • Preporuka je da ostavite elektronske uređaje barem pola sata pre spavanja, kako bi telo registrovalo i počelo da šalje signale da je vreme za spavanje.
 • Pažljivo pratite unos kofeina i alkohola i pokušavajte da izbegnete da ih konzumirate u satima pre spavanja.

Više sna je ključni deo jednačine, ali zapamtite da se ne radi samo o količini sna. Kvalitetan san je takođe važan i moguće je dobiti sate koji su vam potrebni, ali se nećete osećati osveženo i “resetovano” kada se probudite, jer vam je san bio isprekidan.

Na sreću, poboljšanje higijene sna često povećava i kvantitet i kvalitet vašeg sna!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here