Naslovna Magazin Zdravlje Komarci zaraženi Zapadnim Nilom u osam gradova

Komarci zaraženi Zapadnim Nilom u osam gradova

PODELI

Komarci zaraženi Zapadnim Nilom prisutni su u sve više gradova u Srbiji, ali na sreću, u našoj zemlji još nema osoba kojima su ove krvopije uspele da prenesu ovu groznicu. 

Prema podacima Zavoda za biocide, zaraženi komarci su otkriveni u 8 gradova, i to u Beogradu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kraljevu, na Paliću i u Apatinu.

Međutim, iako se prvi оbоlеli građani zaraženi ovom groznicom rеgistruju uglаvnоm u drugој pоlоvini јulа, а nајvеći brој tокоm аvgustа mеsеcа, u Srbiji se još nije pojavio prvi takav slučaj ove sezone, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. U Grčkoj i Rumuniji jesu.

– Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Imajući u vidu iskustva kako okolnih tako i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta meseca. Na osnovu podataka dostavljenih Institutu i laboratorijskih kriterijuma na teritoriji Srbije do 23.7. nije registrovan potvrđeni slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila – navodi se u saopštenju na sajtu Batuta koje je juče ažurirano.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here