Naslovna Dogadjaj Komemoracijom protiv zaborava u Zasavici

Komemoracijom protiv zaborava u Zasavici

Foto: rtv

ZASAVICA – Komemorativnim skupom na Spomen obeležju Zasavica dva ,obeležena je godišnjica stradanja Jevreja, Roma i meštana Mačve u Drugom svetskom ratu. Svečanoj komemoraciju prisustvovali su predstavnici saveza Jevrejske zajednice, ambasador Austrije i čelnici Grada Sremska Mitrovica.

Na današnji dan pre tačno 80 godina, u blizini Spomen obeležja u Zasavici dva, streljano je preko 1000 ljudi među kojima su bili žene i deca. Nakon Drugog svetskog rata streljani su sahranjeni na ovom mestu. Spomen obeležje evidentirano je kao kulturno dobro.

Cilj ovog pomena jeste da se skrene pažnja na sve zločine koji su se dogodili u Drugom svetskom ratu. Grad Sremska Mitrovica neguje kulturu sećanja na sve stradale u ovom ratu.

Ovaj zločin dogodio se 12. oktobra 1941 godine na obali reke Save, na njivi Lazara Ljubičića .Nakon streljanja zarobljenika, Lazar nikada više nije obrađivao svoju njivu već je na tom mestu zasadio jasenovu šumu.

Kako je istaknuto na svečanoj komemoraciji pomen na nevine žrtve važni su jer se na osnovu njih gradi identitet nacije, i čuvaju od zaborava događaje koji ne bi smeli da se ponove.

IZVORrtv
Prethodna vestPodpovršinsko navodnjavanje može biti budućnost navodnjavanja u Vojvodini
Sledeća vestVOZAČI OPREZ: Magla otežava stanje na putevima! Na Šidu teretnjaci čekaju po 7 sati

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here