Naslovna Magazin Zdravlje Komorač: Kulinarska i lekovita biljka

Komorač: Kulinarska i lekovita biljka

PODELI
Foto: Medical News Today

Pored mnogih kulinarskih upotreba, komorač i njegovo seme nude širok spektar zdravstvenih blagodeti i mogu pružiti antioksidativne, antiupalne i antibakterijske efekte.

Možda najupečatljivije blagodeti komorača i njegovog semena potiču od antioksidanata i moćnih biljnih jedinjenja koja sadrže. Pogotovo je dobro njeno esencijalno ulje. Biljno jedinjenje limonen pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i dokazano je da štiti ćelije pacova od oštećenja izazvanih određenim hroničnim bolestima.

Seme komorača može pomoći u smanjenju apetita. Studija na 9 zdravih žena pokazala je da su one koje su pile 250 ml čaja od 2 grama semena komorača pre ručka, osetile znatno manje gladi i konzumirale manje kalorija tokom tih obroka od onih koje su pile placebo čaj. Anetol, glavna komponenta esencijalnog ulja koje se nalazi u ovoj biljci, možda stoji iza kvaliteta biljke koja suzbija apetit.

Jela koja sadrže ovu biljku mogu imati više koristi za zdravlje srca, jer je prepuno hraljivih vlakana koji smanjuju određene faktore rizika od srčanih bolesti, poput visokog holesterola. Komorač sadrži magnezijum, kalcijum i kalijum, koji igraju važnu ulogu u očuvanju srca.

Pokazalo se da komorač ima galaktogena svojstva, što znači da pomaže u povećanju lučenja mleka. Istraživači sugerišu da su specifične supstance koje se nalaze u anetolu, poput fotoanetola, odgovorne za galaktogena svojstva. Takođe, može povećati i nivo prolaktina u krvi- hormona koji signalizira telu da proizvodi majčino mleko. Napomena: Pre upotrebe pitajte izabranog lekara o konzumaciji ove biljke.

Komorač ima antibakterijska svojstva i može poboljšati mentalno zdravlje, ublažiti simptome menopauze i smanjiti upalu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here