Naslovna Srbija KONAČNO SE OGLASILA SZO O NOVOM SOJU: Dramatično prvo saopštenje – neviđen...

KONAČNO SE OGLASILA SZO O NOVOM SOJU: Dramatično prvo saopštenje – neviđen broj mutacija, moguće ozbiljne posledice

PODELI
Foto: uns.org.rs

Svetska zdravstvena organizacija konačno se oglasila, sa konkretnijim uputstvima i prognozama širenja novootkrivenog soja koronavirusa, nazvanog omikron.

Za razliku od prvih saopštenja od kada je taj soj otkriven u Južnoj Africi, a zatim je stigao i u Evropu, a u kojima su stručnjaci te svetske organizacije bili neodređeni, sada su dali konkretnije detalje ali i prognoze i one nisu obećavajuće.

Iz SZO je jutros saopšteno da je državama članicama već dato uputstvo vezano za novi soj kovida-19, a ističe se i da postoji velika verovatnoća daljeg širenja tog soja širom sveta.

Takođe, SZO upozorava da bi, u zavisnosti od karakteristika ove varijante koje se tek istražuju, moglo doći i do ozbiljnih posledica.

Omikron ima neviđeni broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na tok pandemije – rečeno je iz SZO, a dodaje se i da je verovatnoća “potencijalnog daljeg širenja” mutacija “visoka” na globalnom nivou.

Prva preporuka državama članicama te organizacije je da prilagode “mere međunarodnih putovanja”, navodeći kako će se uskoro izdati i detaljnija uputstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here