Naslovna Dogadjaj Koncertom duhovne muzike u Pećincima obeleženo 8 vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve

Koncertom duhovne muzike u Pećincima obeleženo 8 vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve

PODELI
Foto: rtv

PEĆINCI – Nakon koncerta klasične muzike, manifestacija „Sajam kulture mladih na selu“ nastavila se u subotu, kada je na sceni pećinačkog Kulturnog centra nastupila Bojana Radivojević iz Brestača, studentkinja treće godine na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, na odseku za dirigovanje, u okviru koncerta duhovne muzike. 

Bojana je veče pretvorila u duhovnu oazu zajedno sa svojim prijateljima i klasićima, a veče je upotpunjeno i besedom koju je govorio arhijerejski namesnik pećinački jerej Bojan Mijanović, povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Direktor Kulturnog centra Jovan Devrnja na početku je pozdravio prisutne i tom prilikom se zahvalio pećinačkom arhijerejskom namesništvu na podršci da zajedno istraju u očuvanju tradicije i kulture našeg naroda, dok je arhijerejski namesnik pećinački jerej Bojan Mijanović, ovu manifestaciju nazvao Sajmom pravih vrednosti.

„Ja bih ovu manifestaciju nazvao Sajmom pravih vrednosti, jer na neki način predstavlja prave vrednosti i tradiciju koju naš narod ima. Srećan sam, jer nastavljajući sve bolju i tešnju saradnju sa Kulturnim centrom i pećinačkom lokalnom samoupravom došli smo do toga se među prave vrednosti konačno svrstava i vera, i da se ona prezentuje na najbolji mogući način, da se preporučuje mladima i pokazuje koliko je ustvari naša duhovnost utemeljena u identitet našeg društva i našeg naroda. I evo, povodom ovog velikog jubileja, 800 godina od samostalnosti naše crkve, mi vidimo da naša deca i posle 8 vekova pokazuju ono što je sveti Sava sejao među pravoslavnim Srbima, a to su duhovnost, vera i tradicija. I zato sam duboko uveren da ovo što naša deca danas pokazuju upravo jesu prave vrednosti“, izjavio je arhijerejski namesnik pećinački jerej Mijanović.

Nakon besede, scenom Kulturnog centra potpuno je ovladala dvadesetjednogodišnja Bojana Radivojević, koja je svojim glasom i dirigovanjem toj večeri ulila dozu neobične iskonske magije. Kako nam je rekla uvek se rado odaziva na sve manifestacije u našoj opštini, a posebna joj je čast što je deo ove večeri i što je u prilici da svojim duhovnim koncertom uveliča ovu manifestaciju.

„Večerašnji koncert je samo jedan u nizu koncerata na kojima sam učestvovala ili bila glavni akter. Prošle godine smo održali koncert klasične muzike, a večerašnji koncert je duhovnog karaktera, upravo iz razloga što je moje glavno opredeljenje duhovna muzika. S obzirom da sam od ove godine stipendista Opštine Pećinci, htela bih da naglasim da sam time na neki način, ne samo dobila podršku, nego i vetar u leđa da se jednog dana vratim u svoju opštinu. A na neki način je to već i započeto, jer smo od oktobra meseca osnovali crkveni hor „Vera, nada, ljubav“ u Pećincima u saradnji sa jerejem Bojanom Mijanovićem, kome samo takođe zahvalna na prilici da svoje znanje prenesem mladima, ali i da se ja na neki način nadograđujem. Volela bih da se, nakon završenih studija, vratim u svoju opštinu i da svo stečeno znanje prenesem, kako deci tako i odraslima“, odlučna je Bojana.

Veče je počelo vizantijskim napevom „Tebe pojem“ koju su izveli solisti Bojana Radivojević i Nedeljko Anđelić, da bi se zatim ređali brojni napevi sve do „Dostojno jest“ kompozitora Kornelija Stankovića, kojom je na dostojan način i završen koncert duhovne muzike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here