Naslovna Srem Sremska Mitrovica Konstituisanje mitrovačke vlasti: Žena na čelu najvećeg sremskog grada

Konstituisanje mitrovačke vlasti: Žena na čelu najvećeg sremskog grada

PODELI

NOVI SAD/SREMSKA MITROVICA: Svetlana Milovanović trebalo bi na današnjoj sednici Skupštine grada Sremske Mitrovice da bude izabrana na mesto gradonačelnice, čime će biti druga žena na tom mestu u istoriji ovog sremskog grada.

Naime, za danas je zakazana sednica gradskog parlamenta na kom će se odbornici izjasniti o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika, te članova gradskog veća, čime će se zaokružiti posao konstituisanja lokalne vlasti započete 21. avgusta kada je za predsednika sremskomitrovačkog parlamenta izabran Ilija Nedić, odbornik na listi Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Za našu decu”, a za Nedićevog zamenika izabran dr Daniel Babić sa liste Socijalističke partije Srbije.

Za zamenika Svetlane Milovanović, koja je bila treća na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ na lokalnim izborima, vladajuća većina predložiće Petra Samardžića, sa iste izborne liste. Gradsko veće koje broji devet članova, kako saznajemo od dobro obaveštenih izvora, pretrpeće značajne izmene, jer je predložena većina kandidata koji nisu do sada sedeli u lokalnoj izvršnoj vlasti. U novom Gradskom veću biće sedam članova iz redova SNS-a, a po jednog člana imaće predstavnici SPS-a i Partije ujedinjenih penzionera Srbije koja je nastupala s naprednjacima na izbornoj listi.

Svetlana Milovanović je po obrazovanju profesorska srpskog jezika i književnosti, a u protekle četiri godine obavljala je funkciju zamenice gradonačelnika. Karijeru je izgradila u prosveti gde je bila dugogodišnji direktor Osnovne škole „Boško Palkovljević – Pinki”. Ukoliko dobije potreban broj glasova, Milovanović će biti druga žena na mestu gradonačelnice, jer je pre nje na toj poziciji bila Marija Prokop od 1984. do 1985. godine.

Da bi bilo izabrano novo rukovodstvo potrebna je podrška 31 odbornika, pošto skupština broji 61 odborničko mesto. Međutim, lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila je 42 odbornika na poslednjim izborima i ima više nego komotnu većinu za odlučivanje, a toj većini pridodali su i još šest odborničkih glasova SPS-a. Pored ove dve liste, u sremskomitrovačkoj skupštini nalazi se i 11 odbornika liste “Grad za sve nas“ i 2 odbornika “Mitrovačka Alternativa – Pokret slobodnih građana” – dr Miroslav Kendrišić koji će biti u opoziciji.

Kako je najavljeno, nakon konstitutivne sednice novog saziva lokalne skupštine u Sremskoj Mitrovici, nakon izbora gradonačelnika, zamenika i Gradskog veća, do kraja godine će se pristupiti i novim kadrovskim rešenjima kada su u pitanju čelne pozicije u javnim preduzećima, a grad će dobiti i nove načelnike gradskih uprava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here