Naslovna Magazin Zdravlje Korona se “lepi” za masne ćelije, gojazni pod većim rizikom

Korona se “lepi” za masne ćelije, gojazni pod većim rizikom

PODELI
Foto: Pixabay

Korona se krije u masnim ćelijama. Ovako nova studija Stanford univerziteta objašnjava zašto gojazni imaju povećan rizik od teškog oblika kovida i postkovid sindroma.

 Kako se virusi gnezde u telesnim objasnila je prof. dr Snežana Polovina, endokrinolog.

– To da gojazni kovid pozitivni pacijenti imaju težu kliničku sliku i da se sporije oporavljaju znamo iz iskustva tokom ove pandemije, kao i oni koji uz gojaznost imaju i druge, pridružene metaboličke bolesti – kazala je dr Polovina.

Masne ćelije, kako je kazala, imaju receptore na koje se korona „lepi“.

Masne ćelije u našem organizmu služe kao rezervoari energije i one mozgu šalju signale da li bi trebalo da jedemo više ili manje. Kada smo gojazni, masne ćelije su disfunkcionalne i mozgu šalju nerealne poruke – traže više hrane nego što nam je potrebno – objašnjava dr Polovina.

Kako kaže, na površini masne ćelije nalazi se veliki broj receptora koji su zapravo mesta na kojima se virus kovida vezuje za ćeliju i ulazi u nju. Kovid se „prilepi“ za receptore. Do sada se mislilo da su masne ćelije samo mesto na kojem kovid ulazi u organizam, ali sada znamo da je masna ćelija zapravo mesto u kojem se korona umnožava.

Kako je objasnila, u masnim ćelijama virus ima dovoljno hrane da se razmnožava.

– Što je više masnih ćelija i što su one veće, to više virusa ulazi u organizam. Nadalje, masna ćelija pati zbog te velike količine masnoće te pojačano stvara citokine, materije koje izazivaju upale u organizmu, te dolazi do hroničnog zapaljenja organizma i nakupljanja tečnosti pa se javlja voda u plućima – kazala je prof. dr Snežana Polovina u emisiji „Uranak“, a prenosi Blic.

To hronično zapaljenje, kako je rekla, dovodi do dijabetesa, visokog krvnog pritiska, koronarne bolesti ili do pogoršanja ovih oboljenja.

Jedite voće i povrće, žitarice, jedite umereno. Meso pripremajte bez dodate masnoće, najbolje je da bude kuvano ili dinstano – savetuje dr Polovina.

– Više nego svaki drugi stanovnik Srbije ima višak kilograma. Pod hitno moramo menjati životne navike. Naročito zabrinjava to što je sve više gojazne i dece sa dijabetesom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here