Naslovna Magazin Zdravlje Korona virus se širi kroz mlađu populaciju, od sutra nove mere

Korona virus se širi kroz mlađu populaciju, od sutra nove mere

PODELI
Foto: Language Connect

Od korona virusa u Srbiji registrovano je 84.568 osoba, a zabeleženo je 1.009 smrtnih slučajeva, poslednji su podaci Ministarstva zdravlja.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović veruje da će kriva da počne da se zaravnjuje za sedam do deset dana, a da će Srbija u decembar ući mirnija, piše RTS.

Vlada Srbije donela je nove mere u borbi protiv epidemije, ograničava se rad ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi koje toče gorivo i privrede koja radi treću smenu.

Oni neće moći da rade od 21 do 5 časova. Primena mera počinje u utorak i trajaće 15 dana.

Nove mere gradskog štaba

Gradski štab za vanredne situacije doneo je naredbe koje se odnose na rad prodavnica i drugih trgovinskih delatnosti, na rad taksista, ugostiteljske objekte i na kućni red u stambenim zgradama.

Između ostalog, po novoj naredbi, obavezuju se taksi vozači i korisnici na obavezno korišćenje zaštitnih maski prilikom pružanja usluga taksi prevoza na teritoriji Grada Novog Sada, s tim da korisnici usluga ne mogu koristiti prednje sedište u taksi vozilu.

Privredni subjekti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost obavezuju se da u svim ugostiteljskim objektima, baštama i drugim objektima gde se vrši prodaja robe i pružanje usluga, rasporede stolove tako da obezbede distancu od najmanje 2m između stolova, pri čemu za jednim stolom ne može biti više od četiri lica, izuzev ukoliko se radi o članovima iste porodice.

Privredni subjekti koji obavljaju delatnost kao noćni klubovi, su u obavezi da ulazak u noćni klub omoguće isključivo uz prodaju/podelu ulaznica koje su numerisane brojevima od 1 do dozvoljenog broja lica koja istovremeno mogu biti prisutna u objektu.

Naredbom se zabranjuje i konzumacija hrane i pića ispred ugostiteljskih objekata iz kojih se vrši šalterska prodaja hrane putem šaltera.

Novom naredbom, određeno je i vreme dnevnog i noćnog odmora u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, na teritoriji Grada Novog Sada, i to u periodu od 16.00 časova do 5.00 časova narednog dana.

Privredni subjekti koji obavljaju delatnost u trgovinskim delatnostima su u obavezi da ograniče broj lica koja mogu biti istovremeno prisutna u objektu tako da na svaka 4 metra kvadratna može biti prisutno jedno lice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here