Naslovna Magazin Zdravlje KORONAVIRUS STIGAO U SRBIJU!

KORONAVIRUS STIGAO U SRBIJU!

Foto: nsuzivo

Srbija se upisala u red zemalja sa novim korona virusom. Prvi slučaj nove bolesti potvrđen je kod muškarca (43) iz Subotice, potvrđeno je za Novosti.

On se javio sa simptomima koji nalikuju oboljenju koje izaziva Kovid-19. Uzeti su uzorci i njihova obrada u laboratoriji Instituta “Torlak” pokazala je da je pacijent pozitivan na korona virus.

On je trenutno smešten u izolaciju, dobija terapiju i lekari se za sada ne izjašnjavaju o njegovom zdravstvenom stanju.

Prema pisanju medija, on je došao iz Mađarske pre nekoliko dana. Ima temperaturu 37, 4 ali se oseća dobro.

Ministar Lončar je potvrdio prvi slučaj korona virusa u Srbiji.

– Čekali smo ovo iz sata u sat, potvrđen je prvi slučaj korona virusa u Srbiji – rekao je ministar.

– U pitanju je čovek od 43 godine iz Subotice, koji je boravio u Mađarskoj. On se oseća dobro, boravio je sa svojom sestrom koja je imala temperaturu. Kada je osetio da mu nije dobro on se ponašao krajnje odgovorno, otišao je u bolnicu.

Zaraženi čovek se sada nalazi u bolnici u Subotici, a ministar je naglasio da su na testiranju svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim i njegovom porodicom.

– Nema nikakvog razloga niti mesta za paniku, očekivali smo ovo već danima. Nastavljamo dalje sa svim merama koje su propisane – rekao je ministar, i apelovao:

– Molim sve građane da se pridržavaju tih mera, a posebno bih apelovao na muškarce starije od 70 godina da smanje svoju izloženost virusu i boravljenje u zatvorenim prostorijama sa više ljudi, poput gradskog prevoza.

Ministar je naglasio da će nastaviti da transparentno obaveštavaju javnost o daljem razvoju situacije. On kaže i da je vreme za širu akciju po pitanju lečenja virusa.

– Ovaj problem ne može da reši jedna zemlja, virus nema ni pasoš ni dokumenta. Već treba da se sastanu svi ministri zemalja iz Evrope, i neophodno je da se zauzme zajednički stav kojim bi se vodile sve zemlje.

Doktor Predrag Kon je naglasio da je bitno što je otkriven prvi slučaj.

– Mislili smo da će se desiti u Beogradu, ali nije tako. U novoj situaciji imaćemo daleko veće angažovanje epidemiološke službe, koja će trasirati kontakte i raditi sve što može da mapira put virusa. Sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima će biti u karantinu, i važno je da shvate da nisu odgovorne samo sebi, nego svima nama.

Lečenje će se sprovoditi samo u izolaciji, a doktor Kon je upozorio da će zdravstveni sistem biti izuzetno opterećen narednih dana zbog mapiranja i praćenja bolesti.

Lekari ističu da je Srbija bila odlično pripremljena za ovo, i naglašavaju da nema potrebe sejati strah.

– Imamo sreću da naši epidemiolozi imaju iskustvo sa raznim epidemijama. Važno je samo da se ponašamo odgovorno, a naš prvi pacijent se ponašao odgovorno, čim se sam prijavio – ističe doktor Mijomir Pelemiš.

Pelemiš ističe da imamo kapacitete da smestimo sve zaražene ljude, i još jednom ističe da nema potrebe za panikom.

IZVORns uzivo
Prethodna vestKućni asistent za iriške porodice s više dece
Sledeća vestHoroskop za petak, 6. mart

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here