Naslovna Srem KPZ u Sremskoj Mitrovici uveo video link za ročišta za uslovni otpust...

KPZ u Sremskoj Mitrovici uveo video link za ročišta za uslovni otpust i sa Višim sudom u Novom Sadu

PODELI
Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

SREMSKA MITROVICA – Viši sud u Novom Sadu održao je, po prvi put, ročište na kome je putem video linka razmatran uslovni otpust osuđenog lica koje se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici.

Zavod u Sremskoj Mitrovici je prva kazneno-popravna ustanova u Srbiji koja je u septembru 2018. godine uvela video saslušanje osuđenog na ročištima za uslovni otpust i to sa Osnovnim sudom u Sremskoj Mitrovici.

Tokom ročišta, osuđeno lice se nalazi u posebno tehnički opremljenoj prostoriji u KPZ u Sremskoj Mitrovici, a sudije u neposrednoj komunikaciji mogu da mu postave pitanja koja su relevantna za odluku o uslovnom otpustu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da je saslušanje osuđenog lica putem video linka primer dobre prakse koja doprinosi efikasnijem i ekonomičnijem suđenju.

“Kod ovakvog saslušanja se postiže ogromna ušteda budžetskih sredstava jer se osuđeno lice ne sprovodi u sud, a bitan aspekt je i što ne postoje bezbednosni rizici koji mogu da prate izvođenje lica iz zavoda što podrazumeva i angažovanje većeg broja pripadnika Službe za obezbeđenje u kazneno-popravnoj ustanovi”, naglasio je on.

Mogućnost video konferencijske veze sa osuđenim licem u ovom zavodu će biti na raspolaganju i sudijama Osnovnog i Apelacionog suda u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here