Naslovna IT KREĆU RESTRIKCIJE STRUJE ZBOG KRIPTOVALUTA: Rudarenje digitalnih novčića ipak preveliki zalogaj

KREĆU RESTRIKCIJE STRUJE ZBOG KRIPTOVALUTA: Rudarenje digitalnih novčića ipak preveliki zalogaj

PODELI
Foto: istock

Nakon što je Kina uvela ograničenja svojim rudarima, jedna od popularnih destinacija, pre svega zbog blizine i jeftine struje postao je Kazahstan.

Ono na šta vlada Kazahstana nije računala kada je svoje granice oberučke otvorila za kineske kriptorudare je udar na elektroprivredu ove države. Nekoliko meseci kasnije, jedna od kompanija zadužena za elektrosnabdevanje najavila je restrikcije usled nedovoljne snage mreže da podrži novonastale zahteve.

Prema izveštaju koji je objavio The Financial Times, prvi na udaru restrikcija će biti 50 registrovanih kripto-rudara, jer je njihovo opterećenje mreže uzrokovalo hitno gašenje tri energetske elektrane u oktobru. KEGOC, kompanija koja upravlja elektrosnabdevanjem je najavila da će rudari biti prvi isključeni sa mreže ukoliko dođe do otkaza na bilo kojem delu mreže.

Skok potrošnje

Ministarstvo elektroprivrede je izjavilo da je potrošnja struje skočila za 8% u 2021. godini, umesto uobičajenih 2%, koliko je očekivano zbog zimskog perioda. Od oktobra meseca u čak šest regiona su sprovedene restrikcije, kako bi se sačuvao integritet elektro-mreže.

Problem koji je nastao sa kripto-rudarima je to što ima previše onih koji nisu registrovani i koji rudare kriptovalute iz svojih domova, ili čak iz fabrika. Sa druge strane, Kazahstan pokušava da reši ovaj problem kupujući struju od ruskih elektro-kompanija, što naplaćuje posebnim porezom od registrovanih rudara (0,0023 USD za 1 KW).

Možda nisu samo rudari….

Sa druge strane sve su ovo mere koje ne mogu da budu implementirane preko noći, a do tada su na snazi restrikcije koje više bole kripto-rudare nego obične građane. Postoje i priče da vlada Kazahstana nije baš najiskrenija kada je u pitanju stanje elektro-mreže, te da su kriptorudari ti na kojima su se slomila kola, iako njihov uticaj nije toliko veliki kako se to percipira sa spoljne strane.

U svakom slučaju, nije prvi put da čujemo da rudari ozbiljno opterećuju elektro mrežu i prave potencijalne probleme u isporuci iste.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here