Naslovna Srem Fruška gora Krenula berba grožđa: Biće vina da se bure prepuni

Krenula berba grožđa: Biće vina da se bure prepuni

PODELI

Vinogradari na Fruškoj gori uveliko beru grožđe, a rod će biti osam tona po hektaru ,koliko je otprilike ubrano i lane.

– Godina je bila pogodna za vinogradarstvo – kaže za „Dnevnik“ predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Sremski reon – Fruška gora” Gordan Bašić. – Nijedna sorta nije podbacila, čak očekujemo i da će grožđe biti i kvalitetnije nego prošle godine. Dugi sunčani dani su godili vinovoj lozi.

Bašić navodi da bi vinari u Udruženju proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Sremski reon –Fruška gora” trebalo da proizvedu oko 2,7 miliona litara vina. – Lane je za nekoliko procenata bilo proizvedeno manje vina, a ove će biti više, pošto su u, međuvremenu, stasali novi zasadi vinove loze od kojih se sada može proizvoditi vino .

Najveći broj članova udruženja, ističe, ima samo vinske sorte grožđa pa će vino biti napravljeno od celokupnog roda.

Ukoliko se dogodi da neki vinar ima višak grožđa, to će oglasiti preko udruženja i onda će kupac i prodavac sklopiti ugovor na obostranu korist.

Udruženje, ističe Bašić, ima blizu stotinu članova, od kojih je 62 registovalo vinarije, a ostali se bave, za sada, samo proizvodnjom grožđa.

Bašić spominje i podatak iz 2012. godine kada je prema popisu poljoprivrede zabeleženo da je pod vinogradima na Fruškoj gori 2.100 hektra pod vinovom lozom.

Iz 400 vinarija 30 miliona litara vina

Elaborat o proizvodnji grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Sremski region – Srem” usvojilo je prošle godine Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. U našoj zemlji ima 13 rejonskih udruženja okupljenih u Savez vinara i vinogradara Srbije, od kojih je osam uradilo Elaborat o zaštiti geografskog porekla.

Trenutno imamo registrovanih oko 400 vinarija, a prema zvaničnoj statistici višegodišnji prosek proizvodnje vina je 30 miliona litara.

  • Podatak više nije verodostojan. Za desetak godina dosta je vinograda nestalo, a, sa druge strane, ima puno primera da su podignuti novi zasadi vinove loze.

Naš sagovornik ističe da vinari nisu uspeli da prodaju lanjsko vino zbog specifičnih ekonomskih uslova nastalih kao posledica pandemije izazvane virusom kovid–19. – Oni koji su bili blizu turističkim centrima su zadovoljni prodajom, dok ostali nisu imali mogućnost da na taj način prodaju vino. Deo vina je prodavan posredstvom HORESA, ali pošto su restorani radili sa ograničenim radnim vremenom i ta prodaja je bila manja. Dobar deo vinara svoja vina prodaje u velikom trgovinskim lancima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here