Naslovna Hronika KRENULI SEKIRAMA U OBRAČUN, ZAVRŠILI IZREŠETANI IZ VATRENOG ORUŽJA: Ovo su braća...

KRENULI SEKIRAMA U OBRAČUN, ZAVRŠILI IZREŠETANI IZ VATRENOG ORUŽJA: Ovo su braća koja su zbog tartufa izgubila glavu (FOTO)

PODELI

U krvavom obračunu u mestu Jarak kod Sremske Mitrovice, poginuli su braća Stanislav i Predrag Jeličić iz Futoga.

Učesnici krvavog obračuna bili su u potrazi za tartufima, a do sukoba je došlo najverovatnije jer se radi o veoma skupim pečurkama.

Iskusni pronalazači ove skupocene gljive kažu da je špic sezone u novembru kad se traži najskuplji tartuf, čija cena po kilogramu dostiže i do nekoliko stotina evra.

Do tragedije je navodno došlo kada su na braću D. E. (38) i N. E. (36) dvojica braće Jeličić nasrnula sekirama dok su bili u obližnjoj šumi. Oni su, kako se navodi, u samoodbrani izvadili svoje pištolje i izrešetali ih. Za vatreno oružje njih dvojica po svemu sudeći nisu imali dozvolu.

Po nalogu Tužilaštva uzeta je “parafinska rukavica” od dva brata kako bi se utvrdilo ko je pucao iz pištolja u nelegalnom posedu.

Gde ima tartufa?

Srbija je veoma bogata tartufima – najskupljim pečurkama na svetu, pa se iz tog razloga mnogi proizvođaći odlučuju da naprave biznis od prodaje svežih tartufa, ali i pravljenja proizvoda od njih.

Kada se pomenu tartufi svi znaju za vrtoglave cene, crni tarufi prodaju se od 30 do 120 eura, a tartufa ima na oko 250 lokacija u Srbiji. Međutim, organizovan posao njihovog prikupljanja ili proizvodnje još uvek je kod nas retkost.

Uredbom o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divljih flora i fauna, kod nas su obuhvaćene tri vrste tartufa.

Dozvolu za sakupljanje i promet izdaje Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pre dve godine je u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica nedaleko od Sremske Mitrovice otkrivenadosad nepoznata vrsta na ovim prostorima.

U protekle tri godine na prostoru rezervata pronađeno je pet vrsta tartufa a najskuplji, beli tartuf otkriven je u priobalnim šumama jasena i hrasta bare oko Zasavice. Beli tartuf nalazi se na listi ugroženih vrsta u zapadnim zemljama Evrope a cena mu je znatno viša nego crnog.

Foto: FACEBOOK/MARIJA RADOVANOVIĆ MUNĆ

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here