Naslovna Hronika Krivične prijave protiv dvojice zbog špijunaže

Krivične prijave protiv dvojice zbog špijunaže

PODELI
Foto dnevnik

Bezbednosno-informativna agencija podnela je Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici krivičnu prijavu protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo špijunaže iz člana 315 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Angažujući se na poslovima iz svoje nadležnosti, Bezbednosno-informativna agencija je prikupila podatke koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da se Dražen Letić, bivši pripadnik MUP-a Srbije, svesno, tajno i organizovano, uz materijalnu nadoknadu, po nalozima pripadnika hrvatskih bezbednosnih i političkih struktura, te lica koja su u prikrivenoj službi Sigurnosno-obaveštajne agencije Republike Hrvatske, na teritoriji Srbije angažovao na prikupljanju informacija koje imaju obaveštajni karakter i njihovom prenošenju navedenim inostranim obaveštajnim činiocima. On je preduzimao i druge aktivnosti kojima je pomagao rad hrvatskih obaveštajnih struktura, a koje su usmerene na ugrožavanje nacionalne bezbednosti Republike Srbije.

Naime, Letić je deo saradničke mreže, sačinjene od više državljana Srbije, koju je, tokom prethodnih godina oformio i koristio Nikola Kajkić (46), inače državljanin Hrvatske, inspektor u Odeljenju za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-sremskoj i predsednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske, za prikupljanje obaveštajnih informacija, za vrbovanje lica s ovih prostora za saradnju s hrvatskim pravosuđem, kao i za dolaženje do dokumentacije koja bi bila zloupotrebljena u spoljnopolitičke svrhe, u cilju diskreditacije Republike Srbije.

Nikola Kajkić je, svojevremeno, u periodu najintenzivnijeg korišćenja Letića u obaveštajne svrhe, obavljao i funkciju šefa ‘Istražnog tima za ratne zločine’, koji su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno odvjetništvo Hrvatske (DORH) i Sigurnosno-obaveštajna agencija Hrvatske (SOA), radi ponovnog pokretanja istražnih radnji u vezi s ratnim zločinima počinjenim protiv lica hrvatskog porekla u periodu građanskog rata u Hrvatskoj, a naročito u slučajevima koji su već okončani pravosnažnim presudama Posebnog odeljenja za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Međutim, Agencija je ustanovila da je Nikola Kajkić svoje angažovanje na teritoriji Srbije sprovodio ilegalno, realizujući tajne, konspirativne i obaveštajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i zvaničnih kanala komunikacije i saradnje koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dveju zemalja u vezi s istragama i procesuiranjem okrivljenih u slučajevima počinjenih dela ratnog zločina u periodu građanskog rata u Hrvatskoj.

„Navedeno je realizovao po nalogu hrvatske obaveštajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj, s krajnjim ciljem da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija naše zemlje da postupaju u skladu sa zakonom, da se ukaže na navodni politički uticaj na pomenute odluke suda, te da se ugroze bezbednost, politički položaj i ekonomska stabilnost naše države”, saopštila ja BIA.

Napominje se da je Letić 13. jula 2019. godine lišen slobode u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švajcarske u svojstvu pripadnika međunarodne organizovane kriminalne grupe predvođene američkim državljaninom Majklom Dokovićem (pravo ime Iljmija Frljučkić), prilikom pokušaja krijumčarenja 600 kilograma kokaina vrednog oko 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku. Za razliku od imenovanog, Nikola Kajkić trenutno je nedostupan istražnim organima Republike Srbije jer je van granica naše zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here