Naslovna Srem Krofnijada u Martincima

Krofnijada u Martincima

PODELI

Tradicionalna Etno-kulturna manifestacija „Krofnijada” održaće se u Martincima 10. avgusta, u organizaciji Omladinskog kluba Martinci i Udruženja žena, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica. Krofnijada se održava već šesti put i polako postaje prepoznatljiva etno-kulturna aktivnost sela.

Od ove godine mesto održavanja „Martinačke krofnijade” je renovirana velika sala Doma kulture, dok je predhodnih godina to bio prostor školskog dvorišta i balon sale u tom sremskom selu.

Svake godine se sve veći broj ljudi uključuje u organizacju i povećava se broj krofni, prošle godine su vredne martinačke žene ispekle preko 1.500 krofni.

Centralni motiv manifestacije biće krofne. Posetioci će moći da probaju slatke krofne, a koncept manifestacije osmišljen je još pre više od šest godina.

Tokom „Krofnijade” građani će moći da se provozaju fijakerima kroz centar sela, kao nekad. Održaće se i takmičenje – Poligoni spretnosti za decu, takmičenje u brzom jedenju krofni i drugi prateći programi, kao i kulturno-umetnički program koji pripremaju đaci osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” i kulturne sekcije tog sela.

Krofnijada je manifestacija koja se održava sa ciljem negovanja tradicionalnih vrednosti.

Krofne stigle su sa područja Nemačke. Prave se od masnog testa sa kvascem, a obično se zaslađuju džemom, šećerom u prahu ili kremom u novije vreme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here