Naslovna Srem Inđija Krov nad glavom za izbegla i raseljena lica u Vojvodini

Krov nad glavom za izbegla i raseljena lica u Vojvodini

PODELI

U izvršnom veću Autonomne pokrajine Vojvodine danas je izbeglima i raseljenima dodeljeno dvadeset kuća sa ekonomskim dvorištem u seoskim sredinama i trinaest paketa za ekonomsko oživljavanje ove populacije koja živi u Vojvodini, piše RTS. Samo ove godine u rešavanje ovog problema uloženo je oko trideset pet miliona dinara.

Posle 23 godine porodica Darka Pilipovića koji je izbegao iz Drvara konačno je rešila stambeno pitanje, kuću sa ekonomskim dvorištem dobili su u Novim Karlovcima u opštini Inđija.

Pokrajinska vlada i fond za pružanje pomoći, programom otkupa seoskih domaćinstava rešila je veliki broj porodica koji žive u najtežim socijalno ekonomskim uslovima.

“Konkretno u predhodne dve i po godine oko pedeset miliona dinara je realizovano u ove namene, pre svega za nabavku kuća za izbegličke i raseljene porodice u seoskim područima. Konkretno četrdeset sedam kuća, četrdeset sedam porodica dobilo je krov nad glavom, 229 pojedinaca je dobilo bespovratna sredstva za nabavku opreme i alata za svoje ekonomsko osnaživanje”, kaže Đorđe Milićević, potpredsednik pokrajinske Vlade.

“Ovaj program koji smo danas realizovali, dodela seoskih kuća takav je po prvi put. Pomoć koju dodeljujemo je bezpovratna i iznosi milion dinara, i to je novina u odnosu na predhodne godine. Zahvaljujući podršci  pokrajinske vlade možemo da uvedemo niz novih projekata. Među njima su programi posebno za žene, pomoć učenicima i studentima i sve što predstavlja delatnost fonda”, kaže Duško Ćutilo, direktor Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbeglim i raseljenim licima.

Danas u Vojvodini živi oko petnaest hiljada ljudi sa izbegličkim statusom i oko trinaest hiljada sa statusom raseljenih. Većina njih još čeka na rešenje stambenog problema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here