Naslovna Srem Šid Kroz imanje u Moroviću protutnjao TORNADO, iza sebe ostavio PUSTOŠ (FOTO)

Kroz imanje u Moroviću protutnjao TORNADO, iza sebe ostavio PUSTOŠ (FOTO)

PODELI
Foto: Dejan Bulatović / Privatna arhiva

Pravi mali tornado opustošio je jedno poljoprivredno imanje u Moroviću, selo u šidskoj opštini i iza sebe ostavio uništenu njivu sa sojom i voćnjake.

Mali tornado koji je uništio useve u Moraviću
Foto: Dejan Bulatović / Privatna arhiva

-Slika koja je potpuno neuobičajena za ovo podneblje, ali posledice su strašne. Prizor je zabeležio predsednik Zelene ekološke partije – Zeleni Dejan Bulatović na imanju svog prijatelja Dragana, 10. septembra u Moroviću, u šidskoj opštini.

Bulatović za “Blic” kaže da je više puta upozoravao javnost vezano za klimatske promene i u Srbiji a čiji je uzrok čovek, tačnije njegova bahatost prema prirodi.

– Štete u poljoprivredi su ogromne (posebno u Vojvodini) nakon užasnih vrućina, a posle kojih se događaju velika nevremena, propraćena snažnim vetrovima i sporadičnim malim tornadima. Ukoliko nastavilmo sa emisijom otrovnih gasova i selektivnim uništavanjem prorode tornado će biti sve učestalija pojava i sve većih jačina – upozorio je Bulatović.

Uništeno polje soje
Foto: Dejan Bulatović / Privatna arhiva

Bulatović je istakao da će zime biti sve suvlje i hladnija a leta sve toplija bez kiše i da ovakvi prizori čekaju Srbiju ako zaista već sad ne promenimo navike.

Nakon što je objavio ove slike na Fejsbuku, njegovi pratioci su redom izražavali nevericu da su ovakvi prizori mogući u Srbiji, navodeći da ih nikada nisu očekivali na našim prostorima.

Pijavice sve češće

Meteorolozi navode da se, s obzirom na klimatske promene, očekuje da pojava pijavica u Srbiji, a i štete od njih, bude sve češća. Međutim, to će biti tornado slabijeg intenziteta. Pojavljuje se kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi.

– Kada se u oblaku, a to se najčešće događa u gradonosno-kišnim, najnestabilnijim i najopasnijim od postojećih, sudare struje toplog vazduha koji se penje i hladnog koji silazi, on počinje ubrzano da se vrti oko sebe, slično čigri, stvarajući izduženi levak.

Blic

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here