Naslovna Srem Sremska Mitrovica Kroz konkurs Ministarstva za brigu o selu mnogi trajno REŠILI STAMBENO PITANJE

Kroz konkurs Ministarstva za brigu o selu mnogi trajno REŠILI STAMBENO PITANJE

PODELI

SREMSKA MITROVICA – Prvi dan novembra je rok za prijavu na konkurs Ministarstva za brigu o selu za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, koji je raspisan još početkom jula. Sremska Mitrovica, koja u svom sastavu ima dvadeset četiri sela, među prvima se uključila u ovaj program, a preko lokalne Agencije za ruralni razvoj, pruža svu administrativno-tehničku pomoć za apliciranje.

“Grad Sremska Mitrovica daje svoj maksimalni napor kako bi bračni i vanbračni partneri, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice, do 45 godina života, lako i brzo došli do kuće u nekom od mitrovačkih sela”, izjavio je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

Kako navode iz Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, postoji zainteresovanost Mitrovčana da se uključe u ovaj program. Ističu da su neki ugovori već potpisani, a do isteka roka će sa zainteresovanim licima podneti još prijava. Kako kažu, postoje naznake i njihova želja da se taj konkurs ponovi.

“Do sada smo podneli osamnaest prijava, a još toliko treba da podnesemo do isteka roka. Potpisano je pet ugovora sa Ministarstvom za brigu o selu, a uskoro treba da se potpiše još tri. Postoje indicije, kao i naša želja da se ponovi konkurs, jer tako mnogi rešavaju stambeno pitanje, a sela oživljavaju”, kaže za Sremska Mitrovica živi, Dušica Pavlović, direktorica mitrovačke Agencije za ruralni razvoj.

Sremska Mitrovica
FOTO: SREMSKA MITROVICA ŽIVI

Osim prirodnih lepota, Mitrovačka sela nude i dobar geografski položaj, što doprinosi turizmu, ali i razvoju infrastrukture. Severnim obodom grada prolazi auto-put od Beograda prema Zagrebu, trenutno se gradi i od Kuzmina do Sremske Rače, a brza saobraćajnica od Loznice prema Novom Sadu prolaziće kroz mitrovačko selo Jarak. Sam Grad mnogim servisima, programima i subvencijama pomaže razvoj poljoprivrednih proizvođača i seoskih domaćinstava.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je i sam Mitrovčanin, ističe da će mitrovačka sela vrlo brzo izgledati bolje nego što se može zamisliti: “Gotovo sva sela imaju svoju vodovodnu mrežu, elektromrežu, sistem javne, nove LED rasvete, gasifikacija se završava u svim seoskim područjima. Kanalizacioni sistemi biće završeni tamo gde nisu. Svako selo će imati sve, a kada to završimo, ostaje samo na ljudima da rade ako žele i da na selu žive i privređuju”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here