Naslovna Život KUĆA OD SLAME Moderan način za JEFTINU izgradnju vašeg doma, za svega...

KUĆA OD SLAME Moderan način za JEFTINU izgradnju vašeg doma, za svega DVA evra nabavite materijal

Foto:najzena.rs

Slama se od davnina koristi za izgradnju objekata, svi znamo kako u su bake i deke u selu živele i kako su sami gradili ovakve kuće. Pored ekoloških vrednosti slame, najveća prednost ovog materijala je niska cena.

Kuća od slame

Francuska je nedavno pokazala da se u Francuskoj slama sve više koristi u ekološkim kućama. Kako se to radi? Pre svega, trebalo bi da izaberete pravu sortu slame. Stručnjaci za ovu svrhu preporučuju pšeničnu slamu ili raženu slamu. Takođe preporučuju da se građevinski radovi sa upotrebom materijala izvode krajem leta, odnosno kada se dobije i retko pada kiša.

Kompaktne kocke slame, obložene krečom i ofarbane organskom bojom, mogu se koristiti za podizanje spoljašnjih zidova, pregrada, tavana i krovova. Kako piše Designboom, za kuće sa malom površinom najbolje je koristiti tehniku ​​gradnje poznate kao “nebraska”, koja podrazumeva slaganje kockica u naizmenične redove, a zatim njihovo spajanje bambusom. Veći predmeti zahtevaju drveni okvir u koji se unapred ubacuje slama.

Primer kuće od slame je zgrada u vlasništvu Vinsenta Furstosa. Površine je 136 m2 i izgrađen je za 18 meseci sa oko 400 kocki slame. Prilikom njene izgradnje korišćeno je i drvo i zemlja.

Prednosti i mane kuća od slame

Pored ekoloških vrednosti, najveća prednost slame je niska cena. Ukoliko je budući vlasnici sami nabave, snop materijala koštaće samo dva evra. Ekonomičan pristup “uradi sam” se takođe preporučuje u kontekstu izgradnje, jer stručnjaci veruju da izgradnja kuće od slame ne zahteva napredno građevinsko znanje. Osim toga, materijal dobro štiti unutrašnjost od hladnoće i, suprotno izgledu, nije zapaljiv (naravno, nakon odgovarajuće zaštite).

Što se mana tiče, najveći problem je što slama nije otporna na vlagu. Zbog toga se građevinski radovi ne mogu izvoditi kada pada kiša. Sav materijal se takođe mora čuvati na suvom mestu tokom izgradnje. Kuća podignuta od slame mora imati i posebne temelje koji će štititi slamu od prodiranja vlage iz zemlje i truljenja.

IZVORnajzena.rs
Prethodna vestSV RAZGLEDNICA: Vodimo vas na Orlove stene, skrivene na Fruškoj gori
Sledeća vestNE ZABORAVITE DA POMERITE SATOVE Počinje zimsko računanje vremena

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here