Naslovna Srem Ruma „Kultura je ženskog roda“ – Tradicionalno okupljanje uoči međunarodnog dana žena

„Kultura je ženskog roda“ – Tradicionalno okupljanje uoči međunarodnog dana žena

PODELI
Foto: Ministarstvo Kulture

Uoči međunarodnog dana žena, Ministarstvo kulture sa Muzejom grada Beograda, organizovalo je tradicinalno okupljanje direktorki ustanova kulture, umetnica, predstavnika civilnog sektora, gde se razgovaralo o položaju žena u oblasti kulture, kao i drugim segmentima društva.

Na radnom doručku „Kultura je ženskog roda“ u Spirtinoj kući u Zemunu, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković je istakla da žene samo solidarne i ujedinjene mogu unapređivati svoj položaj u društvu i naglasila da je u resoru kulture posebno vidljivo koliku važnost imaju žene.

Gojković je ukazala da je u Srbiji značajno unapređen pravni okvir i da pored toga što je sve više žena zastupljeno u politici može da se kaže da u kulturi apsolutno vladaju žene.

„To je fascinantno, kultura u Srbiji apsolutno zavisi od žena“, naglasila je Gojković i navela da se zato sa pravom može reći da je „kultura ženskog roda“, kako glasi i moto sada već tradicionalnog okupljanja povodom 8. marta.

Podsetila je da poslednji podaci istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuju da u ustanovama kulture na republičkom nivou najveći broj zaposlenih – njih 59 odsto, čine žene, a u lokalnim ustanovama kulture, čak ih je i procenat više – 60 odsto.

Gojković je tom prilikom saopštila da će uputiti inicijativu Muzeju Jugoslavije da se ove godine osnuje Ženski muzej u okviru te ustanove.

Svečanosti je prisustvovala i predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić i tim povodom izrazila zadovoljstvo što je imala tu čast da prisustvuje ovakvom događaju.

“Izuzetna čast i zadovoljstvo mi je da sam kao predstavnica Opštine Ruma prisustvovala na ovom događaju. Ministarstvo kulture je prepoznalo volju i trud naše lokalne samouprave za ulaganje u kulturu i ustanove kulture na teritoriji Opštine Ruma. Negujemo odličnu saradnju sa Ministarstvom kulture i resornom ministarkom Gojković, gradimo jake veze, koje će podržati naš put da kulturu u manjim sredinama podignemo na viši nivo”, rekla je predsednica Ćirić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here