Naslovna Kultura Kvalitetni kulturni programi za decu i mlade u svim naseljima opštine Pećinci

Kvalitetni kulturni programi za decu i mlade u svim naseljima opštine Pećinci

PODELI
Foto: Hooloovoo

Deca i mladi sa teritorije opštine Pećinci i tokom ove godine imaće priliku da učestvuju i prate kvalitetne kulturno-umetničke i obrazovne programe u pećinačkom Kulturnom centru zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i javnog informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i pećinačke lokalne samouprave koji su izdvojili oko sedamsto hiljada dinara za realizaciju tri projekta pod okriljem ove ustanove.

Direktor Kulturnog centra Jovan Devrnja ovih dana je potpisao ugovore o realizaciji projekata sa potpredsednicom Vlade i ministarkom kulture i informisanja Republike Srbije Majom Gojković, i sa pokrajinskom sekretarkom za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Draganom Milošević u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Direktor Devrnja je tom prilikom istakao da je cilj svih projekata da kultura bude dostupna i u manjim sredinama kakva je naša.

„Trudili smo se da u realizaciju projekata uključimo najmlađe, decu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i decu i mlade sa smetnjama u razvoju iz svih 15 naselja naše opštine i pružimo im priliku da budu, ne samo učesnici, već i kreatori kvalitetnih kulturno-umetničkih i obrazovnih programa u kojima će uživati tokom jeseni. Želeo bih da se zahvalim resornom ministarstvu i pokrajinskom sekretarijatu koji sve ove godine podržavaju naše ideje, a posebno bih istakao podršku pećinačke lokalne samouprave koja je izdvojila finansijska sredstva i pomogla da kultura stigne do svakog deteta i omladinca u našoj sredini. Iako nas je epidemija izazvana korona virusom primorala da kulturne sadržaje prezentujemo onlajn putem našeg zvaničnog JuTjub kanala, željni smo direktnog susreta sa publikom na predstojećim događajima“ – kaže Devrnja.

Resorno ministarsvo četvrti put za redom podržalo je realizaciju manifestacije „Sajam kulture mladih na selu“ u Pećincima, a pored toga po prvi put podržalo je i realizaciju projekta „Zajedno u ritmu na selu sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju – Telo kao instrument“ koji će se održati početkom jeseni, a kako nam je rekao koordinator ova dva projekta Slobodan Stanković, Sajam kulture mladih na selu je sedmodnevna manifestacija koja deci i mladima sa teritorije opštine Pećinci i okoline pruža priliku da iskažu svoj talenat u raznim umetničkim oblastima, kao i da se nada da će predstojeće jeseni manifestacija biti organizovana uživo u sali Kulturnog centra uz prisustvo publike.

“Drago nam je što smo u kreiranje kulturno-umetničkih i obrazovnih sadržaja u našoj lokalnoj zajednici uključili i decu i mlade sa smetnjama u razvoju, kao i korisnike Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Subotištu koji funkcionišu pri pećinačkom Centru za socijalni rad. Učesnici u projektu biće u prilici da ovladaju tehnikom telesne perkusije i nauče kako svoje telo mogu koristiti kao instrument što će im umnogome pomoći u njihovom razvoju“ – izjavio je Stanković.

Resorni sekretarijat po treći put izdvojio je sredstva za realizaciju projekta „Zajedno u ritmu na selu u Pećincima – Klasična muzika u crtanom filmu“ čije aktivnosti će se održati tokom oktobra. Po rečima koordinatorke ovog projekta Branislave Trifunović cilj projekta je da se najmlađi iz svih naselja naše opštine upoznaju sa klasičnom muzikom i njenom primenom.

„Želimo ukažemo na značaj klasike za opšte obrazovanje i razvoj ličnosti, obogatimo njihov zvučni fond, zatim da povežemo koncepte iz oblasti muzike sa praksom, upoznamo ih sa klavirom i gitarom, ali i da uključimo decu i mlade sa smetnjama u razvoju u muzičko stvaralaštvo putem Orfovog instrumentarijuma“ – kazala je Trifunović.

I dok se priprema realizacija pomenutih projekata, čije aktivnosti će uslediti na jesen, iz Kulturnog centra najavljuju da se uveliko radi i na pripremi programa sedmog po redu „Pećinačkog kulturnog leta“ koji će ove godine biti usmeren na decu i mlade, tako da će letnji meseci u pećinačkoj opštini biti ispunjeni predstavama za decu, ali i koncertima muzike različitih žanrova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here