Naslovna Srem Sremska Mitrovica Laćarku preti EKOLOŠKA KATASTROFA

Laćarku preti EKOLOŠKA KATASTROFA

PODELI
Foto: Narcisa Božić

Selo Laćarak nadomak Sremske Mitrovice, poznato po najvećoj deponiji u Srbiji očišćenoj 2010.godine sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine, ponovo dospeva u žižu javnosti sa istim problemom-kanali pored njiva tik uz naselja preplavljeni su leševima uginule stoke koju Laćarci bacaju u ogromnim količinama, te najvećem selu u zemlji ozbiljno preti epidemija zarazne žutice!

-Naše selo čuveno je nadaleko po uzgoju svinja, sada se ovde godišnje tovi preko 40.000 grla, dok je nekada kada je ’’Mitros’’ radio punom parom, bilo i daleko više. Problem odlaganja leševa uginule stoke je ogroman i oduvek je prisutan, jer stočnu jamu nikada nismo ni imali, a deponija je bila pretrpana uginulom stokom. Mi krupni odgajivači sa po hiljadu i više tovljenika godišnje snalazimo se na razne načine, sami plaćamo odvoz do kafilerije u Somboru ili leševe odvoze prerađivači za hranu za pse, tvrdi Bora Šuljmanac, krupni uzgajivač svinja iz Laćarka.

Laćarku ponovo preti epidemija zarazne žutice
 Foto: Narcisa Bozic

Divlja deponija u Laćarku najveća u Srbiji očišćena 2010.godine

Ovo sremsko selo sa preko 11.000 stanovnika dospelo je u žižu medijske pažnje 2010.godine sa zvanično tada najvećom divljom deponijom u Srbiji, koja se prostirala između Laćarka i Martinaca na ukupno tri hektara plodnih oranica preplavljenih smećem, pacovima i raspadnutim leševima uginule stoke.

U odvoženje 32.500 kubnih metara smeća, čišćenje zaražene površine i stvaranje zelenog ekološkog pojasa tadašnje Ministarstvo za zaštitu životne sredine obezbedilo je deset miliona dinara.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje epidemija zarazne žutice trajala je u Laćarku tada tri godine u kontinuitetu, a zbog raspadnutih leševa u kanalima u neposrednoj blizini naselja nad Laćarkom se ponovo nadvila opasnost od izbijanja žutice!

Komunalna inspekcija stalno na terenu

-Godišnja smrtnost stoke kreće se od 5-7 odsto, što iznosi oko 2.000 grla godišnje sa kojima vlasnici uglavnom ne znaju šta da rade. Svest meštana je na niskom nivou, sramota ih je da se pročuje da ima uginuća, te noću krišom odvoze leševe i bacaju kojekuda. Situaciju pokušavamo da držimo pod kontrolom, u stalnom smo kontaktu sa komunalnom inspekcijom i komunalnom policijom, kanali se povremeno očiste, ali se za vrlo kratko vreme ponovo napune animalnim otpadom, objašnjava Milenko Maričić, predsednik MZ Laćarak.

Miroslav Jokić
Miroslav Jokić

 Grad uskoro rešava problem Laćarka

-Gradske vlasti Sremske Mitrovice svesne su ogromnog problema meštana Laćarka u vezi odlaganja animalnog otpada i epidemiološke opasnosti. Trajno rešenje je uskoro na pomolu, projekti su spremni, nadamo se da ćemo ih realizovati u najkraćem mogućem roku, poručuje Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za opšte poslove i infrastrukturu.

Planirano je, kaže Jokić, obezbeđivanje dva ogromna abrol-kontejnera u kojima će se na temperaturi od 18 stepeni čuvati animalni ostaci do njihovog odvoženja u Kafileriju ’’Proteinka’’ u Somboru, čiji kamioni će dolaziti po potrebi, jednom do dva puta nedeljno u Laćarak.

Mesto za odlaganje animalnog otpada sa zelenom površinom, portirnicom, ograđenog žicom gde će biti smešteni kontejneri uz hidrauličnu šaku sa ubacivanje otpada, nalaziće se pored postojeće deponije između Laćarka i Martinaca, a koštaće oko 11 miliona dinara, koje će obezbediti Grad Sremska Mitrovbica u saradnji sa Minstarstvom poljoprivrede, Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Pokrajinskim sekretarijatom za ekologiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here