Naslovna Magazin Zdravlje Laparoskopija –  efikasno rešenje za upalu žučne kese

Laparoskopija –  efikasno rešenje za upalu žučne kese

PODELI

Upala žučne kese se kroz istoriju smatrala za bolest elite jer je dobrim delom vezana za gurmansku ishranu. Žučna kesa je deo žučnih puteva i služi kao rezervoar za žuč, tečnost koja sadrži žučne kiseline, holesterol i proteine. Žuč se proizvodi u jetri i kroz žučne puteve uliva u tanko crevo. Važna je zbog učešća u varenju hrane i resorpciji ugljenih hidrata, proteina i masti.

Najčešća bolest žučne kese je stvaranje kamena, koji ponekad može da se nalazi i u žučnim putevima. Bolest se najčešće dešava kod osoba iznad pedeset godina. Na pojavu kamena u žučnoj kesi utiču ishrana bogata mastima, trudnoća, višak kilograma, neki lekovi i pojedine bolesti.

Akutna upala žučne kese nastaje iznenada, najčešće isprovocirana preobilnim obrokom ili stresom, dok se hronična upala razvija postepeno.

Kako prepoznati upalu žučne kese?

Veliki broj upala žučne kese ne daje simptome, već se otkriva slučajno na ultrazvuku abdomena. Iz tog razloga za ovo oboljenje se često sazna tek kada dođe do izrazito bolne akutne upale.

U nekim slučajevima, kada kamen iz žučne kese pređe u kanal i zaglavi se, dolazi do pojave karakteristične žutice.

Upala žučne kese se prepoznaje po izuzetno jako bolu u desnoj gornjoj četvrtini stomaka, koji se širi prema ramenu. Pacijent ima povišenu telesnu temperaturu i povišen broj leukocita, a dijagnoza se utvrđuje ultrazvukom. Prilikom “napada žuči” (akutne upale) pacijent neretko povraća, drhti, preznojava se i oseća izrazitu malaksalost. Neretko pacijent ne može da leži tokom akutne upale već stalno mora da menja položaj tela.

Neki pacijenti pre akutne upale dosta dugo osećaju svrab i imaju različite alergijske reakcije. Ukoliko se pacijent ne obrati lekaru blagovremeno može da dođe do pucanja žučne kese i gangrene. Kamen u žuči nastaje od bilirubina i holesterola i ne postoji nijedan metod njegovog neutralisanja sem operacije uklanjanja žučne kese.

Uklanjanje žučne kese

Hirurg će tražiti pre operacije da se urade sve potrebne analize, a to su RTG pluća, EKG, kompletna krvna slika, analiza urina i ultrazvučni snimak abdomena. Laparoskopsko uklanjanje žučne kese se obavlja u opštoj anesteziji i traje oko četrdeset minuta. Pre operacije praktikuje se čišćenje creva pomoću laksativa.

Neophodno je prestati sa korišćenjem lekova koji imaju antikoagulativno delovanje  ili lekova za upalu zglobova nekoliko dana pre operacije. Na početku operacije hirurg će napraviti mali otvor blizu pupka kroz koji provlači uglu kojom ubrizgava gas ugljen dioksid. Na taj način se pravi adekvatan prostor za rad u trbuhu.

Nakon toga uvodi se laparoskop, instrument koji ima na vrhu osvetljenje i kameru, čiji se snimci prikazuju tokom operacije na monitoru koji prate hirurzi. Kroz dodatne male rezove veličine pola centimetra do centimetar se uvode ostali instrumenti potrebni za operaciju. Na taj način se izvlači obolela žučna kesa sa minimalnom traumom tkiva i samim tim pacijent se brže oporavlja. Nakon operacije se nekada postavlja dren, radi dreniranja rane, koji se skida kroz dva dana.  Mesta malih rezova se ušivaju i tu ostaju diskretni ožiljci, koji ubrzo izblede.

Oporavak

Prvih dana je neophodna strogo dijetalna ishrana, da bi se kasnije postepeno uvodile namirnice. Mnogim pacijentima koji su operisali žučnu kesu ne odgovara unošenje mahunarki, jaja i orašastog voće, ali je to potpuno individualno.

Pacijent može da se vrati svojim obavezama kroz sedam do deset dana, a intenzivnijim fizičkim aktivnostima za oko mesec dana. Operacija žučne kese, koja se obavlja u Atlas bolnici, potpuno je bezbedna i komforna za pacijente. Obavlja je tim vrhunskih opštih hirurga koji su se usavršavali u oblasti laparoskopije.

Ukoliko imate pitanja u vezi operacije žučne kese zakažite konsultacije na telefon: +381 11 785 88 88.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here