Naslovna Posao Lešnici kao siguran prihod privlače sve više pažnje Sremaca i Mačvana

Lešnici kao siguran prihod privlače sve više pažnje Sremaca i Mačvana

Foto: rtv

SREMSKA MITROVICA – Većina poljoprivrednika sa teritorije Srema i Mačve se bavi povrtarstvom, najzastupljenije kulture su kukuruz, pšenica, soja. Kada se priča o voću, najviše se sadi šljiva, jabuka, kajsija a sve popularnija kultura za uzgajanje na ovom području postaje lešnik. 

Pre dvadeset godina kada je zasadi prvu plantažu lešnika, Slađan Papić nije naišao na odobrenje porodice i okoline. Sumnjičavost okoline nije ga pokolebala da nastavi sa ovom idejom te je tako prve godine posadio 130 stabala lešnika. Na prvi rod je čekao četiri do pet godina, kaže da je već sedme godine na taj broj stabala, dobio oko 300 kilograma lešnika.

Ulaganja ima, ali naš sagovornik kaže da je sve iz sopstvenih sredstava finansirao, dok danas ako neko poželi ovim da se bavi, može od države da dobije subvencije namenjene voćarima, što u vreme kada je on počinjao, nije bilo moguće. Danas, ima sigurno tržište a sve zahvaljujući ruralnom sektoru i projektima u kojima je učestvovao.

Danas ima tri plantaže sa oko 500 stabala lešnika, različite generacije. Kaže da nije svaka godina dobra, ali da je tako inače u poljoprivredi. Ipak, poručuje da ko god je vredan i želi da se bavi uzgajanjem lešnika, da to i može, leska nije preterano zahtevna kada je zemljište u pitanju i da može da uspeva na većini terena. Potrebno je biti strpljiv i uporan i iz početničkih grešaka izvući najbolju pouku.

IZVORrtv
Prethodna vestMinistarstvo prosvete planira u narednih deset godina da izgradi dvadeset istraživačkih centara
Sledeća vestGrađevinski materijal za sedam porodica u Rumi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here