Naslovna Srem Inđija Leto u Inđiji

Leto u Inđiji

PODELI
Foto: Privatna arhiva

INĐIJA – Opština Inđija se nalazi u Vojvodini, u severoistočnom delu Srema. Smeštena je na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se ukrštaju dva značajna evropska koridora: Koridor 10 (auto put E-75) i Koridor 7 (reka Dunav), te ima veoma povoljan turističko-geografski položaj.

Sam položaj opštine pogoduje razvoju turizma. Kako je prvi čovek opštine Inđija, Vladimir Gak i najavljivao posle privrede na redu su značajnija ulaganja u razvoj turizma.

Kada jedan prosečan turista želi da boravi u opštini Inđija i da provede odmor na raspolaganju su mu brojni sadržaji. Svakako ono što je prvo važno jesu smeštajni kapaciteti pa tako ukoliko turista želi da boravi u samom mestu Inđija na raspolaganu mu je smeštaj u hotelima, domaćoj radinosti ili pak možete iznajmiti stan na dan.

Za ljubitelje prirodnog okuženja preporuka je da se smeste u neko od seoskih turističkih domaćinstava, salaša, kuća za odmor, prenoćišta, vila…

Kada ste odabrali smeštaj sadržaji koje možete obići su mnogobrojni. Rashlađenje od vrelih letnjih dana možete pronaći na inđijskom gradskom bazenu. U njegovoj neposrednoj blizini je Keltsko selo koje svoje kapije otvara vikendom i koje nudi brojne sadržaje kako za decu tako i za mališane.

Naspram Keltskog sela nalazi se Zoo park Koki koji srdačno otvara svoje kapije  posetiocima ne naplaćuje ulaz. Odmah pored gradskog bazena nalazi se jezero Barica koje ljubiteljima ribolova pruža izvanredan ugođaj. Na samo par stotina metara nezaobilazna destinacija je spomenik Milunki Savić srpskoj heroini.

Brojni su lokaliteti koje bi trebalo posetiti, preporuka je da se krene od mesta Stari Slankamen. Na samom ulasku u mesto nalazi se crkva Sv. Nikole koja je podignuta 1468. godine, u blizini se nalaze ostaci tvrđave Akuminkum, ostaci turskog kupatila, izvor slane vode “Slanača” i obližnji Spomenik bitke kod Slanakamena.

Ovo mesto ima dve marine pa je tako nezaobilazna i vožnja turističkim brodićima. Celokupan doživljaj ovog mesta upotpuniće bogata ponuda restorana i vinarija.

Ako ste ljubitelji etno turizma onda je nezaobilazna destinacija i Etno kuća u Maradiku. Etno kuća Maradik je seosko domaćinstvo staro oko 150 godina. Autentičnost eksponata i interesantna priča o nekadašnjem načinu života čine je veoma atraktivnom za posetu turista.

Posete etno kući moraju prethodno biti najavljene. Ako dođete u ovo mesto drugog vikenda u septembru mesecu imaćete priliku da uživate u tradicinalnoj manifestaciji „Maradička jesen“ koja ima bogat kuturno umetnički program, razna sportska takmičenja kao i izvanrednu ponudu poljoprivrednih proizvoda.

Ako ste ljubitelji reke Dunav kroz teritoriju opštine Inđija on protiče u dužini od 27 km. Obalom Dunava od Čortanovaca, preko Beške i Krčedina, pored Slankamenačkih Vinograda sve do ušća Tise u Dunav kod Starog Slankamena, u ekološki očuvanom okruženju živopisne ruralne sredine, nižu se vikend naselja, riblje čarde, prelepe plaže, peščane ade i atraktivni pejzaži koji privlače ljubitelje reke, nautičkog, ribolovnog i eko turizma. Prema najavama predsednika Gaka u toku ove godine u planu je da se uredi 5 plaža na Dunavu. Kada već spominjemo reku Dunav ne smemo da zaboravimo ni Krčedinsku adu, oazu netaknute prirode.

Na Krčedinskoj adi obiluju raznovrsnost i bogatstvo faune. prema podacima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode tamo živi: 42 vrste insekata, 26 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, 7 vrsta gmizavaca, 206 vrsta ptica i 26 vrsta sisara. Do ade se stiže turističkim brodićima i za posetu ovoj destinacije obavezna je rezervacija preko Turističke orgaizacije opštine Inđija.

Brojni su lokaliteti koje možete poseti ali i manifestacije koje se organizuju. Ljubitelji muzike s prvim danima jula meseca mogu uživati u višednevnom programu Scena festa, gde nastupaju renomirani izvođači različitih muzičkih žanrova. Iz ustanove Kulturni centar su najavili i brojne sadržaje na otvorenoj sceni kod Kuće Vojnović ali i afirmaciju indjijskih rok bendova u renoviranom kafeu Kluturnog centra. U predivnom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima u periodu od 1. do 5. jula, poklonici pozrišne umetnosti mogu uživati u Šekspirovim predstavama svetskih pozorišta, a u okviru Šekspir festivala.

U prijatnoj atmosferi doma porodice Jakšić u Krčedinu krajem jula meseca organizuje se Međunarodna likovna i pesnička kolonija koja okuplja stvaraoce iz celog sveta (slikare, glumce, pesnike, pevače). Dani bresaka su manifestacija koja je posvećena breskvi i koja okuplja brojna kulturno-umetnička društva iz zemlje i inostranstva i lokalne izlagače rukotvorina, domaćih proizvoda i voća. Dani bresaka se održavaju sredinom jula u Novom Slankamenu.

Na obali Dunava, u avgustu mesecu u Čortanovačkoj šumi, održava se manifestacija „Dunavske čarolije“. Najbolji svetski kratometražni filmovi prikazuju se u okviru Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Šort kat koji se održava zadnjeg vikenda u avgustu mesecu. Za kraj leta preporučujemo manifestaciju „Beška fest – Dani vojvođansko-bavarske kulture” koja se održava prvog vikenda septembra meseca. Ova manifestacija ima međunarodni karakter i bogat raznovrsni sadržaj, manifestacija privlači veliki broj posetilaca, ljubitelja dobre zabave i gastronomije.

U specifičnoj vojvođansko-bavarskoj atmosferi organizovani su gastro fest, bogat kulturno-umetnički i muzički program. Nastupe brojnih kulturno-umetničkih društava, tamburaša, kao i pop-rok koncerte upotpuniće bogata ponuda gastronomskih specijaliteta, zanatskog piva i domaćeg vina.

Ako ste turista u opštini Inđija, može se za svačiju dušu naći ponešto a za sam kraj sledi predlog programa Turističke organizacija opštine Inđija:

  • Rečna krstarenja: poseta Krčedinskoj adi, fotografisanje sa životinjama, piknik u ambijentu netaknute prirode ili panoramsko razgledanje Starog Slankamena sa vode i obilazak ušća Tise u Dunav, gde je prema legendi sahranjen Atila Hunski
  • Obilazak Spomenika slankamenačkoj bici
  • Uživanje u spoju NP Fruška gora i obale Dunava u Čortanovačkoj šumi
  • Ručak na nekom od naših salaša ili restorana na obali Dunava
  • Poseta neke od vinarija u bogatoj ponudi opštine Inđija
  • Poseta tematskog turističkog kompleksa „Keltsko selo” u Inđiji
  • Obilazak spomenika Milunke Savić u Inđiji, zoo-parka „Koki”, uživanje u šetnji pored jezera ili kupanje na gradskom bazenu sa toboganima
  • Šetnja pešačkom zonom Inđije, kafa u nekoj od bašti natkrivenih krošnjama stoletnih lipa
  • Poseta Galerije „Adligat” u Inđiji
  • Šoping u „BIG Fashion park” autlet centru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here