Naslovna Dogadjaj Ljubav prema zavičaju je univerzalna

Ljubav prema zavičaju je univerzalna

Foto: Opština Pećinci

Šesto književno veče „U srcu Srema“ održano je 16. oktobra u šimanovačkom domu kulture, u organizaciji Udruženja žena „Šimanovčanke“, uz podršku Mesne zajednice Šimanovci, a pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci. Kako nam je rekla predsednica „Šimanovčanki“ Dušica Milošević, Udruženje je pre šest godina započelo ovaj, sada već tradicionalni kulturni sadržaj, sa ciljem da šimanovačkoj publici predstavi pesnike, pisce, ali i slikare koji stvaraju inspirisani Sremom.

„Iz godine u godinu odziv publike je sve bolji, a književno veče je prevazišlo okvire Srema, pa nam je ove godine specijalni gost bila pesnikinja Blagojka Filipčeva iz Makedonije, koja je publici predstavila svoju knjigu poezije „Teperenje na dušata“. Ipak, kako samo ime večeri kaže, Srem ostaje večita tema“ – izjavila je Milošević.

Svoje stihove, prozne tekstove i aforizme sa šimanovačkom publikom su podelili Gordana Jovanović Šarić, Đorđe Marinković, Stevan Korać, Radivoj Prokopljević Proka, Đorđe Ćirković, Žika Lekić, Branislav Đinđinović, Mirjana Radosavljević i Blagojka Filipčeva, a nastupile su i mlade članice recitatorske sekcije Osnovne škole „Dušan Jerković Uča“ iz Šimanovaca Isidora Miletić, Ksenija Šarić i Maša Đorđević.

Pesnik Branislav Đinđinović, rodom iz Bara, već 33 godine živi i radi u Beogradu, a rodni kraj je, kako nam je rekao, njegova večita inspiracija. Šimanovačkoj publici se predstavio stihovima iz zbirke „Zavičajna svitanja i zalasci“.

„Dolazim ovde već pet godina, upoznao sam ljude i uvek se rado vraćam. Iako pišem o dalekom zavičaju, a ovdašnji pesnici o Sremu, odlično se razumemo. Verovatno zato što je ljubav prema zavičaju univerzalna, a geografske razlike su samo nijanse“ – kaže Đinđinović.

Predsednik Saveta mesne zajednice Šimanovci Aleksandar Mandić ocenio je da su „Šimanovčanke“, zajedno sa KUD „Iskon“ i „Iskon veterani“, uz svesrdnu podršku pećinačkog Kulturnog centra, nosioci kulturnih aktivnosti u Šimanovcima.

„Ovakvi događaji su odlična prilika da ugostimo ljude koji se bave kulturom i koji tu kulturu približavaju našim građanima, da se odvojimo od svakodnevnih briga i da sa sugrađanima podelimo ove lepe trenutke. Trudimo se da, uz podršku pećinačke lokalne samouprave, omogućimo našim građanima svih generacija da imaju što bogatiji kulturni život“ – rekao je Mandić i najavio da je u zimskom periodu u planu organizovanje sremske večeri u šimanovačkom domu kulture, na kojem će nastupiti poznata imena sremske kulture i sremske muzike.

Kompletan ugođaj bio je upotpunjen izložbom slika umetnika Gordane Jovanović Šarić, Tatjane Marjanović, Saše Marića i Dijane Sajić, Kao i nastupom pevačke grupe „Svitac“ iz Deča, a publiku je kroz književno veče vodio Aleksandar Saša Đorđević, vaspitač iz Šimanovaca i autor serijala „Moja Srbijica“ koji se emituje na Radio televiziji Vojvodine.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

IZVOROpština Pećinci
Prethodna vestObrazovanje je najmoćnije oružje
Sledeća vestSportski vikend pred nama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here