Naslovna Srem Ruma Lokacije u Sremu za proizvodnju toplotne i električne energije na bazi geotermalnih...

Lokacije u Sremu za proizvodnju toplotne i električne energije na bazi geotermalnih potencijala

PODELI
Foto: RTV

Potez Sremska Mitrovica-Ruma potencijalna je lokacije za proizvodnju toplotne i električne energije na bazi geotermalnih potencijala koje Vojvodina ima. Među 22 sporazuma koje je naša država potpisala sa Francuzima, jedan se tiče upravo geotermije i nastavka saradnje Pokrajinske vlade sa francuskim stručnjacima u toj oblasti.

Srem nije Island, ali geotermalni potencijali i te kako postoje. Za njih se zna godinama, što potvrđuje i studija iz 80-ih godina prošlog veka. Ona pokazuje da Ruma leži na bezenu, čiji je temperaturni režim između 30 i 55 stepeni. Iskoristiti taj potencijal, za lokalnu toplanu i građane, bio bi, kažu u tom preduzeću, dobar posao.

Foto: RTV

– Nama bi to mnogo značilo jer bi se dobio jedan poprilično veliki toplotni potencijal mogli bi da izvršimo zamenu energenata koji potiču od fosilnog goriva. – kazao je Živan Mihajlović, JKP Toplana Ruma.

Termomineralna voda na izvorima u Nikincima i Buđanovcima godinama otiče u prazno. Buđanovački izvor, ne samo što ničemu ne služi, već ni analiza te vode nikada nije urađena.

STARI SLANKAMEN: Mesto gde Dunav grli Tisu

– Tu bi trebalo da se urade neka detaljna istraživanja, da se urade duboke istražne bušotine u kojima bi se proverili potencijalni vodonosni slojevi koji daju termalne vode, ali to su dosta velika ulaganja tako da za sada smatram da nema dovoljno sredstava za tako nešto. – saopštio je Slobodan Oparušić, inženjer geologije, JKP Vodovod Ruma.

Novca za takva istraživanja u narednom periodu, ipak, bi trebalo da bude. Pokrajinska Vlada ozvaničila je nastavak saradnje sa Francuskim udruženjem profesionalaca u oblasti geotermije. Kompletan posao finansira francusko nadležno ministarstvo, a vrednost istraživanja je oko 500 hiljada evra, kaže potpredsednik Pokrajinske Vlade, Đorđe Milićević.

Sprema se 8. BEŠKA FEST!

– Ovaj memorandum znači nastavak tog posla sa francuskom stranom, nastavak istraživanja, mapiranje naših potencijala u Vojvodini u tom smislu što je sve preduslov za neka dalja komercijalčna ulaganja u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. – kazao je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Učešće obnovljivih izvora energije, svakako se do 2020. mora povećati, a Srbija je, kaže Milićević na dobrom putu u tom poslu. Kada je reč o geotermalnim resursima, Vojvodina je, kažu stručnjaci, zlatna koka ovog dela Evrope, a Subotica, Kikinda i Sremska Mitrovica tj. Ruma potencijalne su lokacije za izgradnju geotermalnih elektrana.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here