Naslovna Posao Lov na tartufe je unosan posao, ali od sada neće moći bilo...

Lov na tartufe je unosan posao, ali od sada neće moći bilo ko to da radi

PODELI

Lov na tartufe, koji se uglavnom odvija u sivoj zoni i često se zbog visoke cene ove gljive završava sukobima, konačno dobija mogućnost da se legalizuje. Da bi se uveo red, obučili oni koji se bave eksploatacijom tartufa, ali i da bi se taj posao stavio u legalne tokove, prošle nedelje je prvi put u Srbiji održano polaganje ispita i sertifikate su dobila 84 komercijalna sakupljača tartufa.

Zoran Jelenković, predsednik Mikološko-gljivarskog saveza, ukazao je da je poslednjih godina bilo mnogo problema – sve više prisvajanja terena s tartufima, bušenja guma, trovanja pasa i na kraju ubistvo u okolini Sremske Mitrovice.

Navodi da su se u društvu tartufara okupili ljudi koji hoće da rade legalno i da su od njih  prikupili sve informacije o tome kako i kuda se kreće siva zona tartufa i o cenama.

Dodaje da su zaključili da su ti tartufi tek 20 odsto cene koja se dostiže u Italiji i da je kompletna količina koja se izvadi u sivoj zoni išla preko Hrvatske i prodavala se uglavnom u Italiji i Francuskoj kao istarski tartuf.

“Istra je napravila grešku i nepravilnom upotrebom staništa uništila tartufe i oni ih više nemaju, a potražnja je velika. Poslednjih godina to je srpski tartuf koji završava kao istarski”, istakao je Jelenković.

Naveo je da u Savezu postoji naučna komisija i da su uz njihovu stručnu pomoć organizovali  predavanja, testiranje i uz pomoć Grada Sremske Mitrovice dobili prve sertifikovane gljivare, čiji je pravi naziv “komercijalni sakupljači tartufa”.

Veliko interesovanje za polaganje testa 

Potpredsednik Mikološko-gljivarskog saveza Marko Blagojević rekao je da su sertifikat dobila 84 sakupljača i da je interesovanje za polaganje testa veoma veliko.

“Zavod za zaštitu prirode je propisao kvote za, pre svega zaštićene, koje smeju komercijalno da se eksploatišu u nekoj određenoj količini. Što se tiče tartufa, ne znam da li postoji na terenu kontrola takve situacije, ali to je nešto na šta ukazujemo i ciljamo i nadam se da ćemo to rešiti u narednom periodu”, naveo je Blagojević.

Jelenković je najavio da će nova testiranja biti ogranizovana 13. juna u Petrovcu na Mlavi, na Kopaoniku prvog vikenda u septembru i na Fruškoj gori poslednjeg vikenda oktobra.

Prohodnost gljiva legalnim putem na tržište

Jelenković je istakao da se sertifikovanim lovcima na tartufe mora obezbediti izlazak iz sive zone, kao i prohodnost njihove robe legalnim putem na tržišta Grčke, Francuske, Italije.

“Imamo potpisane sporazume o saradnji s Grčkom, Hrvatskom, Italijom, Slovenijom i pozvali smo ih u Ćupriju na jednu od naših manifestacija, gde ćemo se dogovoriti o načinu komunikacije, o tome šta je to od papirologije dovoljno i pokušati s našom privrednom komorom da napravimo berzu tartufa, a kasnije i gljiva”, objasnio je Jelenković.

Na taj način će u svakom momentu moći da znaju gde je koja centa tartufa i kako mogu da ih prodaju. Jelenković kaže da je to prvi deo, da skupljače osnaže kako bi izašli iz sive zone.

Dodaje i da su sa Sremskom Mitrovicom razgovarali o pokretanju proizvodnje.

“Svako ko otkupljuje gljive pravi trijaže, pa onda mnogo toga nepotrebno završi u kategoriji van klase, po niskim cenama. Prerađivala se, a onda se skupo prodavala po Evropi”, rekao je Jelenković.   

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here