Naslovna Srem Inđija lzložba tapiserija „Ateljea 61“ pred inđijskom publikom

lzložba tapiserija „Ateljea 61“ pred inđijskom publikom

PODELI
Foto: "Atelje 61"

INĐIJA – Izložba odabranih dela iz Nacionalne zbirke tapiserija, novosadske Ustanove za izradu tapiserija „Atelje 61“, pod nazivom „Čarolija niti“, biće otvorena u petak, 2. septembra u 19.00 časova, u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji.

U godini u kojoj Novi Sad brojnim programima obeležava titulu Evropske prestonice kulture, „Atelje 61“ se odlučio da u okviru svojih izložbenih aktivnosti pred inđijsku publiku pronese delić evropskog i našeg nasleđa i savremenih tendencija u oblasti tapiserijske umetnosti. Buduća će postavka „Čarolija niti“ pokušati da otvori ne samo hronološka pitanja začetaka stvaranja tapiserijske umetnosti u nas, šezdesetih godina prošlog veka, već i ona vezana za komparativnost u pogledu tematskih, sižejnih, poetičkih sličnosti i razlika u pristupu samom mediju stranih i domaćih umetnika čija će dela biti izložena u pinakotečkoj kući koja funkcioniše u sistemu Kulturnog centra Inđija.

Tako će se pred znatiželjnicima vizuelnih umetnosti, u Galeriji Kuće Vojnovića naći dvadesetak dela iz „Ateljeove“ Nacionalne zbirke koji nose potpise Boška Petrovića, Isidora Vrsajkova, Stojana Ćelića, Boška Karanovića, ali i najpoznatije svetske tapiseristkinje i scenografkinje, Jagode Buić, te Lojza Spacala, Franca Slane , ali i naših savremenika, kakav je francuski strit art umetnik i ilustrator, umetničkog pseudonima Polar Bear, Arpad Pulai, Dušanka Botunjac i drugi.

Izložba „Čarolija niti“ koja je nastala kao plod dugodecenijske plodonosne međuinstitucionalne saradnje Galerije Kuće Vojnovića i „Ateljea 61“ će se moći pogledati do 20. septembra, a otvoriće je kustoskinja „Ateljea 61“ , Jelena Đorđević.

Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu radnim danima u period od 10.00 do 19.00 časova. Ulaz na izložbu je besplatan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here