Naslovna Ekonomija Mađari novogodišnje jelke koriste za proizvodnju energije

Mađari novogodišnje jelke koriste za proizvodnju energije

PODELI
Foto: istock

Praznici su za nama i dok se mnogi od nas pitaju šta će sa prirodnom jelkom, koju bi trebalo izbaciti iz kuće, žitelji glavnog grada Mađarske nemaju taj problem.

Naime, 6. januara počelo je sakupljanje odloženih novogodišnjih jelki koje će biti iskorišćene za proizvodnju energije.

Predviđa se da će biti prikupljeno gotovo pola miliona jelki koje će biti upotrebljene za dobijanje električne i toplotne energije, što će biti dovoljno za snabdevanje oko 10.000 domaćinstava u ovom gradu.

Novogodišnje jelke mogu se ostaviti na 250 posebno označenih lokacija koje se nalaze po celom gradu. Sakupljene jelke se usitnjavaju i potom prevoze u postrojenje gradske kompanije “BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt” gde se spaljuju i tako koriste za dobijanje električne i toplotne energije, navodi “Ekovjesnik”.

U Parizu se od 2008. godine novogodišnje jelke prikupljaju i recikliraju te se tako dobijena smesa koristi za oplemenjivanje tla i zaštitu stabala, cveća u parkovima. U Beču se jelke prikupljenje posle praznika koriste za dobijanje električne i toplotne energije, dok se jedan deo koristi za hranjenje stada autohtonih koza.

U Srbiji, kao i u zemljama regiona, nema ovakvih akcija. Međutim, pred praznike se apelovalo na građane da kupuju jelke sa busenom koje kasnije mogu da zasade u prirodi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here