Naslovna Svet Magično mesto gde žive patuljci- Gnomsvil

Magično mesto gde žive patuljci- Gnomsvil

PODELI
Foto: istock

Nigde na svetu nema zajednice patuljaka iznikle niotkuda, osim u Zapadnoj Australiji.

Zanimljivo je da je grad patuljaka ili Gnomsvil evoluirao tokom više od jedne decenije bez nekog posebnog plana ili velikih suma novca, bila je to samo mala kolekcija gnomova koje je lokalna zajednica prvobitno postavila na obližnji kružni tok.

Naime, trošak oko izgradnje je uznemirio članove lokalne zajednice, pa je neko postavio patuljka na kružni tok da nadgleda projekat. Vrlo brzo se još palčića pojavilo u znak podrške i dok je kružni tok bio gotov, okupila se prilična grupa veselih čovečuljaka.

Tada je nastala magija. Patuljak po patuljak, danas ih je toliko da su na nekim mestima čak grupisani u mala naselja.

Nepisano pravilo je da svaki gost grada pokloni bar jednog novog „stanovnika“.

A na hiljade ih je, neke su turisti ostavili u znak priznanja za njihov praznik, drugi predstavljaju odavanje počasti sportskim klubovima, grupama majki i staračkim domovima, neki su spomenici za najmilije.

Nije poželjno doći u iskušenje da se sa ovog mesta ponese neki od stanovnika kao suvenir jer, prema legendi, to donosi nesreću.

U decenijama od njihovog prvog pojavljivanja, vojska gnomova je eksplodirala u hiljade. Neko vreme su krađe usporavale rast malobrojne populacije, ali danas su mali šareni čovečuljci prilično poštovani, pa zajednica patuljaka iz godine u godinu nastavlja da raste.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here