Naslovna Zabava Mali trikovi: Kako da vam cveće duže traje u vazi

Mali trikovi: Kako da vam cveće duže traje u vazi

PODELI
Foto: nsuzivo

Redovno menjanje vode i pravilno rezanje stabljike, najefikasnije će produžiti rok trajanja cveću u vašoj vazi. Ako želite da izdrži još duže pokušajte sa nekim od trikova koje smo spremili za vas.

Ako želite da cveće u vazi što duže traje, najvažnije je da redovno menjate vodu i da ga držite u prostoriji koja nije previše zagrejana. Isto tako, cveće nije dobro da stavite u previše hladnu vodu. Najbolja je mlaka voda koja je odstojala, a dobro je i da odmah skinete listove sa stabljike jer se tako hranjivi sastojci neće trošiti i na lišće.

Trajanje cveća produžava se ako sprečite razvoj bakterija i dodatno prehranite cveće. To ćete postići ako na litar vode u vazu dodate dve kašike belog sirćeta koji deluje antibakterijski i dve kašike šećera. Druga opcija je da u vazu sa vodom dodate 60 ml gaziranog soka (bilo kojeg). Šećer, koji gazirana pića sadrže, produžiće životni vek vašeg cveća.

Napomena: ukoliko imate prozirnu vazu i želite da voda ne bude obojena, koristite gazirane sokove kao što su “Sprite”, “7up” ili “Schweppes tonic” koji će nahraniti biljke.

Postoje i drugi slični trikovi, pa tako u vodu možete da stavite izmrvljenu tabletu aspirina, bakarni novčić, prstohvat soli, sodu bikarbonu, tabletu multivitamina ili nekoliko kapi votke. Time se rok trajanja rezanog cveća može produžiti i na više od desetak dana.
Isprobajte neki od trikova, ali imajte na umu da je ipak najvažnije da redovno menjate vodu i da podrezujete stabljike.

Stabljiku odrežite ukoso pod uglom od 45 stepeni, baštenskim makazama ili nožem jer će uz kosi rez cvet imati bolji dotok vode. Cveće nikada ne stavljajte u blizini voća i povrća jer može brže da uvene.

Za svežiji izgled cveća možete da iskoristite i lak za kosu. Odmaknite se i poprskajte lakom latice sa donje strane. Kad cveće uvene, a ipak želite da ga zadržite za uspomenu, napravite od njega mešavinu suvog cveća. Suve latice pomešajte sa eteričnim uljima i začinima poput karanfilića ili cimeta u štapićima i stavite u ukrasne posudice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here