Naslovna Magazin Mama, tata da li mi verujete?

Mama, tata da li mi verujete?

PODELI

Nisam ja to uradio, zašto mi ne veruješ? Ovo je rečenica koja se često može čuti da dete izgovara roditeljima kroz plač, bes ili nevericu. Roditelji i dete prolaze kroz mnogobrojne faze i njihov odnos se često menja. 

Kako dolazi do nepoverenja izmedju roditelja i dece? 

Poverenje je ključ i osnova svakog odnosa pa i odnosa izmedju roditelja i dece. S obzirom da je odnos nešto što se menja i zavisi od vremena i okolnosti u jednom trenutku može doći do nepoverenja. Poverenje se dugo gradi (od samog rodjenja deteta) a potreban je sekund da se uruši.

Nekada do nepoverenja dolazi jer je dete izigralo poverenje roditelja time što nije reklo istinu, što je uradilo nešto što roditelji ne odobravaju ili je prekršilo neki dogovor. Nakon takve situacije potrebno da roditelji i dete otvoreno popričaju, da roditelji pokušaju da saznaju i razumeju zašto je dete tako postupilo i da objasne kako se osećaju i kakve će posledice biti. Za vraćanje poverenja je potrebno vreme i toga treba da budu svesni i roditelji i dete. Ako se greške deteta nastave nepoverenje roditelja raste i sve je teže da se poverenje opet uspostavi. 

Period u kome često dolazi do nerazumevanja i konflikata izmedju roditelja i deteta je adolescencija. Tokom ovog perioda se dešava da roditelji budu sumnjičavi – kakvo li mu je društvo, da li puši, da li se drogira, da je prijavilo sve ocene,… i da svojim pitanjima i sumnjama nerviraju dete jer ono želi nezavisnost, misli da je u pravu, da je već zrelo i da zna šta radi. Nekada su sumnje roditelja opravdane i potrebna je doza obazrivosti i praćena promena koje se dešavaju.

Ponekad roditelji pokazuju nepoverenje prema deci jer su previše brižni ili su sami nesigurni u ulozi roditelja i skloni preteranoj kontroli. Pored detaljnih pitanja detetu, proveravanja informacija kod drugova i drugih roditelja, praćenja deteta sve češći način da se sazna šta se dešava u životu deteta je i prisluškivanje telefona.

Prisluškivači – saradnici roditelja

Neki roditelji zbog nepoverenja prema detetu a neki jer su zaplašeni informacijima šta sve vreba decu na društvenim mrežama i internetu odlučuju se da prate mobilni telefon svog deteta i da ga prisluškuju. Postoje različiti načini špijuniranja mobilnog telefona i roditeljima može biti dostupna ne samo lokacija i kretanje deteta, već i sve detetove poruke, slike, sadržaji koje je gledalo na internetu.

Prisluškivanje od strane roditelja izaziva oprečna mišljenja. Pristalice špijuniranja dečijih telefona opravdaju svoj stav time da je to sve u cilju veće bezbednosti (cilj opravdava sredstvo) jer deca nisu svesna opasnosti od sajbernasilja. Suprotna strana ističe da se tako krši dečije pravo na privatnost, intimu i da se narušava poverenje i odnos roditelja i deteta i ometa sam proces odrastanja i osamostaljivanja.

Ako pokušamo da zamislimo kako bismo se osećali kad bismo znali da neko zna sve o nama, možda bismo se više zalagali za prevenciju bezbednosti dece, edukaciju o sajbernasilju i izgradnju poverenja izmedju roditelja i dece.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here