Naslovna Život Mame nisu multitaskeri: To ima stvara osećaj stresa i sukoba

Mame nisu multitaskeri: To ima stvara osećaj stresa i sukoba

PODELI

Istraživanje prati studiju iz 2011. godine u Američkom sociološkom pregledu, koja je utvrdila da zaposlene majke rade više zadataka 10 sati više nego zaposleni očevi i više zadataka koje obavljaju odjednom su intenzivniji i stresniji nego kad muškarci obavljaju više zadataka.

“Na primer, kada kod kuće obavljaju više zadataka, verovatnije je da će se majke baviti kućnim poslovima ili poslovima brige o deci, što je obično naporan posao”, rekla je Šira Ofer, vodeća autorka studije. “Očevi, nasuprot tome, imaju tendenciju da se bave drugim vrstama aktivnosti kada obavljaju više zadataka kod kuće, poput razgovora s trećom osobom. To su manje teška iskustva.”

Ofer i njen tim otkrili su da je za tate ovaj manje zahtevan oblik multitaskinga pozitivno iskustvo, ali za mame je negativno, jer stvara osećaj stresa i sukoba.

Lia Rupaner, profesorka Univerziteta u Melburnu, ističe za The Conversation, kako je važno da se mit da mame mogu sve zaboravi, da možemo početi da podržavamo majke.

“Razbijanje ovih mitova koji očekuju da su žene superheroji je dobra stvar, ali moramo ići dalje i stvarati političko okruženje u kojem rodna ravnopravnost može napredovati.”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here