Naslovna Srem Šid Mamografski pregledi u Adaševcima

Mamografski pregledi u Adaševcima

PODELI
Foto: cancercenter.com

ADAŠEVCI – Pokrajinska vlada nastavlja projekat “Prva mamografija“ koji za cilj ima, da se ženama, prevenstveno u seoskim sredinama, omogući besplatno snimanje pokretnim mamografom.

U okviru ovog projekta do sada je u Vojvodini pregledano preko 4 000 žena, a oboljenje dojke otkriveno je u 80 slučajeva. Juče je besplatno snimanje bilo omogućeno za žene u šidskoj opštini.

Preko 500 žena iz Adaševaca se odazvalo pozivu za mamografski pregled. Lakše im je, kažu da u svom selu, bez čekanja i besplatno obave snimanje nego da putuju do Doma zdravlja ili bolnice.

U cilju prevencije raka dojke važno je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to način da se bolest na vreme dijagnostikuje, a time se povećava i stepen izlečenja. Kako neki domovi zdravlja u Vojvodini, prema rečima nadležnih još uvek nemaju mamograf i to je problem, projekat “Prva mamografija“ je utoliko značajniji.

Rak dojke čini vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu godišnje od te bolesti umre preko 500 hiljada žena. Ako se zna da više od 90 odsto žena s rakom dojke može da se izleči, ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči, značaj mamografije, kao metode u ranom otkrivanju tumora dojke je utoliko značajniji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here