Naslovna Magazin Zdravlje Maslačak za mršavljenje, za bolji rad jetre i srčane probleme: Tri recepta...

Maslačak za mršavljenje, za bolji rad jetre i srčane probleme: Tri recepta narodnog travara

PODELI
Foto: blic zena

Svako dete zna kako izgleda maslačak. Međutim, mali broj ljudi je svestan da je baš ova biljčica žutih cvetova koja raste svuda izuzetno lekovita.

Maslačak je jedan od najboljih biljnih lekova za čišćenje organizma od nagomilanih toksina. Stimuliše rad organa za varenje i mokrenje, posebno jetre, creva i bubrega. Preporučuje se osobama koje muče kožne bolesti, a oni koji pate od slabog srca, povišenog pritiska ili su preživeli moždani udar, obavezno, na proleće, treba da sprovedu kuru sa svežim listovima i korenjem maslačka.

Možda vas zanima…

Koren i list ove biljke koristi se kao potvrđeno narodno sredstvo za izbacivanje toksina iz organizma

Listovi maslačka (Taraxacum officinale) su fantastična prolećna salata koja po ukusu podseća na radič ili cikoriju. Koren i list ove biljke koristi se kao potvrđeno narodno sredstvo za čišćenje organizma i izbacivanje toksina. Zahvaljujući svom detoksikacijskom efektu maslačak se preporučuje osobama koje pate od kožnih bolesti, posebno psorijaze i ekcema, urinarnih infekcija i zatvora. Koren se preporučuje i protiv artritisa, oseteoartritisa, reumatizma i gihta. List maslačka koristi se protiv kamena u žučnoj kesi.

Maslačak stimuliše sve žlezde i muskulaturu digestivnog trakta. Pojačava izlučivanje pljuvačnih žlezda, želuca, žučne kese, pankreasa i creva. Čajevi sa ovim cvetom podstiču resorpciju produkata metabolizma u crevima pa se zato koristi u kurama mršavljenja. Ubraja se u akvaretike, biljke koje podstiču prokrvljenost bubrega, pojačavaju izlučivanje mokraće i poboljšavaju njenu filtraciju. Biljka je veoma bogata kalijumom, pa je odlična za nadoknađivanje ovog minerala koji se gubi prilikom povećanog mokrenja.

Cvetovi maslačka sadrže supstancu helenin, vitamin A i vitamina B2 pa se preporučuju osobama koji pate od problema sa vidom u mraku (kokošije slepilo). Istraživanjima koja su sprovedena 2001. godine utvrđeno je da maslačak može da snizi nivo šećera u krvi, pa je dobro ovu biljku dodati u čajnu mešavinu protiv dijabetesa. Maslačak nikako ne treba koristiti ako vam je blokiran žučni kanal.

Za detoksikaciju

Sastojci:

50 g korena maslačka (Taraxacum officinale)

50 g lista maslačka (Taraxacum officinale)

50 g kleke (Juniperus communis)

50 g rastavića (Equisetum arvense)

Priprema: Sve biljke pomešajte pa dve kašike smeše prelijte sa 600 ml hladne vode i zagrevajte do ključanja. Pustite da blago vri 2 minuta poklopljeno. Skinite sa šporeta i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana, nezaslađeno u manjim gutljajima.

Čaj za mršavljenje

Sastojci:

50 g korena maslačka (Taraxacum officinale)

50 g suručice (Filipendula ulmaria)

50 g rastavića (Equisetum arvense)

50 g morača (Foeniculum vulgare)

Priprema: Sve biljke pomešajte pa tri kašike smeše prelijte sa 750 ml hladne vode, zagrevajte do ključanja, pustite da blago vri 2 minuta poklopljeno. Skinite sa šporeta i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana, nezaslađeno u manjim gutljaima.

Za poboljšanje rada jetre

Sastojci:

50 g korena maslačka (Taraxacum officinale)

50 g korena cikorije (Cichorium intybus)

50 g nane (Mentha piperita)

50 g smilja (Helichrysum arenarium)

Priprema: Sve biljke pomešati pa jednu kašiku smeše preliti sa 250 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procediti i popiti nezaslađeno pola sata pre jela. Dnevno popiti 2 do 3 šolje čaja. Kura traje mesec dana.

Protiv dijabetesa

Sastojci:

50 g pelina (Artemisia absinthium)

100 g lista crnog duda (Morus nigra)

50 g lista maslačka (Taraxacum officinale)

50 g lista šumske jagode (Fragaria vesca)

Priprema: Sve biljke pomešati pa 4 kašike smeše preliti litrom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima. Čajne mešavine sa listom i korenom šumske jagode mogu mokraću obojiti u ružičasto što je bezazleno i ne treba da vas uplaši.

Čaj za probleme sa srcem

Svež koren i list u periodu od marta do maja sadrže mnogo manitola, supstance koja pomaže ljudima koji imaju problem sa slabim srcem, povišenim pritiskom, kao i onima koji su preživeli moždani udar. Taj čaj priprema se ovako: zagrejte 400 ml vode do ključanja, smanjite temperaturu i dodajte dve kašičice svežeg opranog i iseckanog korena maslačka. Pusti da poklopljeno blago vri dva minuta, pa skinite sa ringle. Dodajte dve kašičice svežeg iseckanog lista maslačka i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u malim gutljajima. Kura traje mesec dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here