Naslovna Magazin Zdravlje Maslina je najzdravija hrana na svetu

Maslina je najzdravija hrana na svetu

PODELI

Iako se nekad više pažnje pridaje maslinovom ulju, nego delicijama iz kojih se ono dobija, masline su jedna od najpopularnijih i najzdravijih namirnica na svetu.

Masline su klasifikovane kao plodovi neverovatnog drveta Olea europea koje zna da živi i po nekoliko stotina godina, i o njima ne razmišljamo kao o voću, već povrću koje se bere u septembru, ali je dostupno tokom cele godine. Olea je latinska reč koja znači ulje i odražava visok procenat ulja koji se nalazi u ovoj biljci; njihovo mediteransko poreklo je istaknuto u imenu njihove vrste europea. Najstarije stablo masline pobilo je sve rekorde i staro je čak 2000 godina.

Previše su gorke da bi se jele direktno sa stabla i moraju se preraditi kako bi se njihova gorčina smanjila. Načini prerade zavise od njihove boje, regije u kojoj rastu, sorte i željenog ukusa.

Desetine zdravstveno zaštitnih hranljivih materija su identifikovane u maslinama. Hidroksitirosol, fitonutrijent masline koji je dugo povezan sa prevencijom raka, sada se smatra potencijalom da nam pomogne u sprečavanju gubitka mase kostiju.

U tradicionalnoj praksi biljne medicine preparati od maslina i listova masline često se koriste u lečenju zapaljenskih problema, uključujući probleme povezane sa alergijom. Ekstrakti masline do sada su se pokazali kao da deluju kao anti-histamini na ćelijskom nivou. Zato ako imate problema sa alergijama, bilo bi dobro uključiti u svoju ishranu masline.

“Oksidativni stres” je situacija u kojoj su naše ćelije nedovoljno zaštićene od potencijalnog oštećenja kiseonikom, a oksidativni stres često može biti povezan sa nedovoljnom isporukom hranljivih sastojaka sa antioksidansima. Masline su odličan izvor antioksidansa vitamina E, a sadrže i male količine antioksidativnih minerala poput cinka i selena.

Možda je najbolje proučen antioksidativni fitonutrijent koji se nalazi u maslinama oleuropein. On se isključivo nalazi u maslinama, a dokazano je da deluje kao antioksidans hranljiv na različite načine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here