Naslovna Dogadjaj Mašta i kreativnost nemaju granica

Mašta i kreativnost nemaju granica

PODELI
Foto: Opština Pećinci

Članice Udruženja žena „Šimanovčanke“ dobro su poznate u našoj opštini, ne samo po humanitarnom radu i svesrdom trudu na negovanju i očuvanju tradicije našeg kraja, nego i po modernim tehnikama slikanja na raznim materijalima i kreativnim štandovima.

Kako nam je rekla Dušica Milošević predsednica ovog udruženja, još tokom prethodnih meseci izolacije zbog epidemije korona virusa i nemogućnosti druženja i učešća na manifestacijama, počele su da uče i primenjuju novu tehniku slikanja peglom i voštanim bojama. Enkaustika kao stara antička tehnika slikanja vrućim voskom, pronašla je put i u modernom dobu za šta su odlično poslužili pegla i voštane boje, a kreativnost, mašta i strpljenje zanimljivo su prenete na papir.

„Zbog trenutne epidemiološke situacije ne možemo da se okupljamo i da sve budemo u isto vreme u našim prostorijama, gde obično svaka od nas radi svoj deo posla. Nova tehnika slikanja je proizvod mašte i kreativnosti, a naše udruženje je poznato već po dekupaž motivima. Za Enkaustiku sam čula od drugarice, zainteresovalo me i tako sam krenula da učim. Probala sam prvo ja, zatim su se uključile još dve članice. Uglavnom radimo po dve u prostoriji, na distanci, sa obaveznim maskama na licu uz poštovanje svih mera zaštite. Slike su jako lepe, neobične, a što je važno nas taj rad i ta vrsta stvaranja opušta. Naravno, nisu uključene sve članice, jer dosta njih veze, hekla, radi dekupaž, ali svaka u svojoj kući za sada. Svaka od nas je aktivna bez obzira na trenutnu situaciju. Povezale smo se i elektronski, tako da smo uključene u sve radove naših članica. Planiramo, kada se ova epidemija završi da napravimo jednu izložbu svih naših radova koje smo napravile tokom ovih meseci izolazije, i da time pokažemo da ne samo da mašta može svašta, nego i kako nam je kreativnost pomogla da lakše prebrodimo ove mesece korone. Nadam se da ćemo svi biti dovoljno odgovorni, kako bismo zaštitili sebe i druge, i kako bi se ova epidemija što pre završila“ – izjavila je Milošević i dodala da i dalje prikupljaju korišćenu garderobu, kao i da imaju spremnu veliku količinu za isporuku Crvenom krstu Pećinci, čim se za to ukažu uslovi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here