Naslovna Srem Fruška gora Mauzolej – večni dom srpskih velikana i dragulj Fruške gore (FOTO)

Mauzolej – večni dom srpskih velikana i dragulj Fruške gore (FOTO)

PODELI
Foto: Sremske vesti/Petar Remecki

Manastir Krušedol pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se na jugoistočnim obroncima Fruške gore u Vojvodini.

Sam manastir se nalazi u ataru sela Krušedol, na putu između sremskog gradića Irig i sela Maradik.

Okružen parkom i kestenima, dvorište ove svetinje krasi bunar. Spavaonice se prostiru duž svake strane hrama, a obilje cveća i arhaičnih detalja krasi dvorište.

Manastir je zadužbina porodice poslednjih srpskih despota u Sremu – Brankovića.

Krušedol se sastoji od dve celine, muškog manastira sa crkvom posvećenom Blagovestima koji je osnovao vladika Maksim Branković i ženskog manastira sa crkvom posvećenom Sretenju, koji je podigla njegova majka, zamonašena despotica Angelina.

Veruje se da je gradnju započeo despot Đorđe Branković (koji se kasnije zamonašio i uzeo ime Maksim) početkom 16. veka i da su radovi trajali 50 godina.

Crkva je prvobitno građena u stilu moravske arhitektonske škole. Međutim, posle rekonstrukcije iz 18. veka, sedam crkvenih prozora je prerađeno u baroknom stilu. Iznad jednog od prozora na istočnoj strani nalazi se sunčani sat. Prikazuje vreme od 6:00 do 17:00 časova.

Zbog svoje bogate istorijske riznice, čuvenog ikonostasa i mnogih drugih relikvija, manastir Krušedol se smatra jednim od najznačajnijih srpskih manastira.

Danas je poznat i kao mauzolej – u njemu se pored moštiju porodice Branković nalaze mošti patrijarha Arsenija III Čarnojevića, kneginje Ljubice Obrenović, kralja Milana Obrenovića i mnogih drugih.

Za razliku od većine fruškogorskih manastira, manastir Krušedol tokom Drugog svetskog rata nije pretrpeo nikakvu štetu, ali je manastirska riznica opljačkana.

Na samo nekoliko kilometara od manastira Krušedol nalaze se manastiri Grgeteg i Mala Remeta, kao i Šatrinačko i Dobrodolsko jezero.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here