Naslovna Život Maženje je prirodni analgetik, jača imunitet i umanjuje stres

Maženje je prirodni analgetik, jača imunitet i umanjuje stres

Foto:istock

Parovi koji se često maze su zdravi, srećniji i smireniji od onih koji su na taj deo intimnosti zaboravili.

Svako s vremena na vreme poželi siguran zagrljaj ili da se mazi s nekim, a ovu želju najčešće podstiče osećanje privrženosti, kada vam je prijatno u nečijem prisustvu ili ste, pak, usamljeni.

Činjenica je da maženje ojačava vezu i predstavlja nešto što svima mnogo nedostaje u trenucima kada nemaju partnera. A da li vam je ikada palo na pamet da postoji naučno objašnjenje za sve ovo?

Istraživanja pokazuju da se tokom maženja ubrzano luči hormon oksitocin koji nas čini radosnim i smanjuje bolove.

Stručnjaci tvrde da maženje stimuliše parasimpatički sistem, odgovoran za opuštanje.
U tom trenutku se, osim oksitocina, ispuštaju serotonin i dopamin, a oni podstiču dobro raspoloženje i jačaju imunitet.
Postoji jaka veza između mozga i imunološkog sistema, odnosno ono što nam je u glavi utiče pozitivno ili negativno na naše zdravlje. Neki naučnici tvrde da su optimistično razmišljanje, izražavanje emocija i održavanje veze neki od odličnih načina da se ojačivač imuniteta i sačuva dobro zdravlje, a maženje je pravi način za ostvarivanje sveg preokreta.

Nakon niza studija, pokazalo je da lučenje oksitocina ima sposobnost da smanji želju za hranom, alkoholom i drugim supstancama koje su štetne za zdravlje. Tako maženje može da spreči noćne posete frižideru.

Istraživači Univerziteta u Birmingemu otkrili su i da maženje, kao čaše-dve vina, pokazuju našu velikodušnost i bezbednost. Opuštajući nas, čini nas boljim i empatičnijim. Osim toga, smanjuje nam osećaj straha.

– Dodirima se ispušta oksitocin koji nas opušta i hrabri pred razgovor za posao, prvi ljubavni sastanak ili bilo koju situaciju u kojoj nam trema „radi” – kaže dr Džen Mičel.

Stručnjaci podsećaju i naprednosti maženja pred san, jer ono smanjuje stres, pa što smo manje napeti, kvalitetnije i duže ćemo spavati.

IZVORgradskeinfo
Prethodna vestTroje Rumljana u reprezentaciji Srbije na Svetskom prvenstvu
Sledeća vestPet zabluda o zimskim gumama u koje mnogi vozači veruju

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here