Znate li zašto su med i beli luk dve „trend“ namirnice ove zime? To je zbog njihovih dokazanih svojstava u prevenciji prehlade i gripe. Lepota&Zdravlje objašnjava kako ih uzimati.
Tokom hladne sezone, prodaja lekova za simptome prehlade i gripa kao što su curenje iz nosa, groznica, glavobolja ili grlobolja naglo raste. U stvari, najbolje bi bilo insistirati na prevenciji kako bi se ojačao imuni sistem i smanjila težina respiratornih infekcija. Hrana je jedan od najboljih saveznika u tome.
Postoje dve namirnice koje se posebno preporučuju zimi za prevenciju i borbu protiv prehlade i gripa. Govorimo o medu i belom luku, postoje naučni dokazi o njihovom delovanju, a mnogi lekari opšte prakse takođe ih preporučuju. U stvari, u Google je poslednjih nedelja sve više tražio „beli luk“ ili „med“ kao lek za prehladu ili grip, što potvrđuje tendenciju traženja prirodnih namirnica, a ne izbora lekova.
Med
Uvek treba da imamo pri ruci med za zaslađivanje čaja koji treba piti svakodnevno u doba godine kada postoji najveći broj respiratornih infekcija.
Pregled studija objavljen 2021.godine u British Medical Journal-u pokazao je da je med efikasan u smanjenju trajanja i težine simptoma prehlade, posebno simptoma poput upale grla.
„Med je jeftin, lako dostupan i ima malo ili nimalo neželjenih efekata, a lekari ga mogu preporučiti kao odgovarajuću alternativu antibioticima“, ističu autori studije.
- Lek protiv kašlja: Med je poznat po svojoj sposobnosti da ublaži kašalj. Ovo može pomoći u smirivanju iritiranog grla i smanjenju učestalosti kašlja. Ovaj efekat je posledica njegove teksture i sposobnosti da formira zaštitni sloj na grlu.
- Hidratacija: Med takođe može pomoći u održavanju hidratacije, jer može privući i zadržati vodu. Hidratacija je neophodna tokom prehlade, jer može pomoći u ublažavanju suvog grla i ublažavanju iskašljavanja.
Pomešajte med sa toplim čajem i limunom da biste poboljšali njegove korisne osobine. Vrući čaj pruža dodatno olakšanje grlu, a limun sadrži vitamin C koji može pomoći u jačanju imunološkog sistema.
Beli luk
Beli luk je još jedan proizvod koji ima posebna svojstva za prevenciju i borbu protiv prehlade i gripa. Postoje nekoliko naučnih dokaza o belom luku i njegovoj povezanosti sa smanjenjem simptoma izazvanih respiratornim infekcijama. Pregled studije iz 2014.godine obuhvatio je studiju sprovedenu na 146 ljudi koji su uzimali dodatak belog luka ili placebo tokom 12 nedelja. Grupa koja je uzimala suplemente belog luka imala je 60% manji rizik od razvoja prehlade od grupe koja nije uzimala suplemente.
Lekovita svojstva belog luka
Beli luk je poznat po svojim lekovitim svojstvima i može biti koristan saveznik za prehladu.
- Sumporna jedinjenja: beli luk sadrži sumporna jedinjenja, posebno alicin, koja mu daju karakterističan miris. Alicin ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što znači da može pomoći u borbi protiv mikroorganizama koji uzrokuju respiratorne infekcije poput prehlade.
- Jačanje imunološkog sistema: beli luk takođe sadrži antioksidante, koji su supstance koje pomažu u borbi protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima u telu. Ovo može pomoći jačanju imunološkog sistema, pomažući telu da se bolje odbrani od virusa i bakterija koje izazivaju prehladu.
- Antiinflamatorna svojstva: jedinjenja koja se nalaze u belom luku takođe imaju antiinflamatorna svojstva. Ovo može biti korisno za smanjenje upale disajnih puteva i ublažavanje začepljenja nosa i iritacije grla.
- Prirodni ekspektorans: beli luk može delovati kao prirodno ekspektorans, pomažući u razređivanju sluzi u plućima i disajnim putevima. Ovo olakšava protok sluzi i ublažava kašalj i začepljenje nosa.
Da biste imali koristi od belog luka tokom prehlade, preporučuje se da ga konzumirate u svom prirodnom obliku. Možete ga dodati u svoje obroke, poput supa ili gulaša, ili čak jesti sirovo ako želite. Dodaci belog luka mogu se naći i u obliku kapsula. Najbolje je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre nego što dodate nove dodatke u svoju ishranu. Jedini problem sa belim lukom ili je loš zadah, ali postoje načini da se to izbegne.
Treba imati na umu da beli luk može da stupi u interakciju sa oralnim antitrombocitima i/ili razređivačima krvi, jer povećava vreme krvarenja. Doduše, to se dešava u vrlo blagom stepenu; ali ljudi koji uzimaju antikoalgulante moraju biti oprezni.