Naslovna Srbija Medu migrantima NEMA ZARAŽENIH

Medu migrantima NEMA ZARAŽENIH


Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je danas da u prihvatnim centrima za migrante nema zaraženih novim virusom korona, kao ni onih koji su sumnjivi ili moraju u izolaciju.

Cucić je za RTS rekao da u prihvatnim centrima ima 8.500 migranata, dodajući da su tri centra u Kikindi, Somboru i jedan kod Šida popunjena, te da će deo tih ljudi biti prebačen u druga dva centra koja se pripremaju za otvaranje.

Objasnio je da su ta dva prostora zamena za centar “Čardak” u Deliblatskoj peščari koji je prvobitno bio planiran za prihvat migranata, međutim, kasnije je odlučeno da je taj centar potrebniji kao rezervni prostor za smeštaj naših građana obolelih od novog virusa.

Prema Cucićevim rečima, u prihvatnim centrima ima dovoljno higijenskih sredstava još od, kako kaže, 2015. godine, dodajući da je Komesarijat od tada u vanrednom stanju, koje je sada samo pojačano.

Takođe, dodao je, u Srbiji se poštuju i preporuke Svetske zdravstvene organizacije koje je objavila 25. februara, dodajući da je Komesarijat po tim preporukama postupio već 27. februara.

Ističe da u Srbiji nema novih migranata, zbog zatvorenih granica, dodajući da i ukoliko se pojavi neki novi, da se on smešta u poseban karantin u okviru prihvatnog centra.

Cucić naglašava da infekcija može doći samo od spolja, zato je za prihvatni centar, svaki put kada dođe nova osoba, dan prvi i da je najbitnije da se ne pojavljuju novi.

Migranti su prihvatili situaciju da moraju biti u prihvatnim centrima, kaže Cucić, dodajući da u prihvatnim centrima nije bilo incidenata i da te centre obezbeđuje vojska.

“U početku su migrant jako teško prihvatili da ne mogu dalje ka Evropi, jer su mislili da je sve ovo usmereno protiv njih, ali kada su videli da je korona virus ozbiljna stvar i da je ceo svet u izolaciji, onda su počeli da sarađuju, a čak učestvuju u organizaciji”, ispričao je Cucić.

Foto: RTV (Branislav Ugrinov)

IZVORRtv
Prethodna vestBESPLATNO DEZINFEKCIONO SREDSTVO ZA SVE GRAĐANE OPŠTINE IRIG
Sledeća vestNašim medicinarima iz inostranstva zabranjeno da se vrate i pomognu tokom krize?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here