Naslovna Srbija Memorandum o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb: U Srbiji će biti uloženo 250 miliona...

Memorandum o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb: U Srbiji će biti uloženo 250 miliona evra

PODELI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je u petak (9. marta 2018. godine) sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem Memorandum o saradnji na unapređenju železničkog saobraćaja, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb.

Pruga je duga 412 kilometara, a rekonstrukcijom će putovanje na toj relaciji biti smanjeno sa sadašnjih sedam i po sati na nešto više od tri sata.

Memorandum predviđa saradnju u modernizaciji železničke infrastrukture, olakšavanje postupaka na železničkim graničnim prelazima između dve države, kao i zajednički nastup prema EU fondovima i drugim međunarodnim institucijama u vezi sa modernizacijom pruge Beogad-Zagreb, na Koridoru 10.

Deo pruge kroz Srbiju je dug 116 km, a prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji su dostavljeni Tanjugu, planirana je rekonstrukcija oba koloseka na celoj deonici Golubinci – Šid, odnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dela od Rume do Šida.

Za rekonstrukciju pruge na teritoriji Srbije biće potrebno oko 250 mil EUR na teritoriji Hrvatske nešto više.

U Infrastrukturi železnice Srbije je ranije rečeno Tanjugu da je pruga Beograd-Zagreb kroz Srbiju dvokolosečna, elektrificirana i projektovana za brzine od 120 km na sat.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here