Naslovna Magazin Zdravlje Mere republičkog Kriznog štaba od 17. do 21. marta

Mere republičkog Kriznog štaba od 17. do 21. marta

PODELI
Foto: Language Connect

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 doneo je nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od srede, 17. marta, zaključno sa nedeljom, 21. marta.

U narednih pet dana biće zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Bitno je naglasiti da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice.

Objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda:

Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke;
Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi;
Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike;
Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja;
Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva;
Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu;
Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.
Bitne napomene su da šalter prodaja hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera u narednim danima.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti COVID-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here