Naslovna Hronika MIGRANTI TERORIŠU SREM? Šid poluprazan grad!

MIGRANTI TERORIŠU SREM? Šid poluprazan grad!

PODELI

Kako piše novosadski Dnevnik, smirivanje tenzija i rešavanje problema s migrantima deo je svakodnevice u šidskoj lokalnoj samoupravi. U tri prihvatna centra u Šidu registrovano je 800 korisnika, dok je procena da ih u ilegali u šumama oko Šida boravi više stotina, ako ne i hiljada.

– Dočekao nas je izveštaj kad smo stigli na posao da je u Batrovcima policija zebeležila tri upada migranata u kuće, ukradeni su laptopovi, računar, šest pari cipela i dva para patika, a da se u selu Jamena pojavilo novih 45 migranata – rekao je novinarima zamenik predsednika opštine Šid Zoran Semenović – Migranti u tri prihvatna centra, Adaševci, Principovac i Šid, uopšte nisu problem, oni su registrovani, žive u tim prihvatnim centrima, ponašaju se normalno kao svi građani, izlaze, odlaze u kupovinu, šetaju, deca idu u školu.

Problem predstavljaju neregistrovani migranti, tvrdi Semenović, koji upadaju u kuće, pa čak i otimaju novac iz ruke građanima na ulici. Procenjuje se da ih je u okolnim šumama oko 200, mada se sa sigurnošću ne može znati broj.

– Pretpostavljamo i da ima vojno obučenih i sposobnih, imaju između 18 i 25 godina, žive u šumama, rubnim područjima u Šidu, pa čak su naselili i jednu kuću u Šidu u kojoj nije živeo niko, vlasnici su se odselili i naša policija ne može da reaguje jer nema prijavu vlasnika da mu je neko ušao u dvorište i sad kao da imaju svoju ambasadu u Šidu, samo utrče u dvorište i zaštićeni su – kaže Semenović. – Non stop imamo provale, ali trudimo se i naša policija stvarno radi svoj posao, nađemo migranta koji je nešto ukrao i vratimo građanima, a žao nam je i migranata jer ih hrvatska policija, ako probaju nelegalno da pređu isprebija i vrati na našu stranu.

Povređene šidska hitna pomoć vozi u bolnicu u Sremskoj Mitrovici, gde se leče.

– Danas u Šidu za razliku od pre par godina decu ne smemo da pustimo same na ulicu. Neće ih migranti napasti, ali ih uplaše i otmu im džeparac. Više puta smo sprečavali organizovane grupe ljudi koji krenu sa motkama da se svete migrantima. Zaista nam nije lako – priznaje Semenović u izjavi datoj Dnevniku.

Kroz opštinu Šid je od početka povećanog priliva migranata prošlo gotovo milion lica iz raznih azijskih zemalja.

Prihvatne centre u šidskoj opštini finansijski pomaže EU, u pogledu obezbeđivanja adekvatnog smeštaja, hrane, pristupa zdravstvenoj nezi, obrazovanju, uslugama zaštite, a posebno kada je reč o deci i ostalim ranjivim kategorijama. EU pomoć pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

S druge strane, neregistrovani migranti, od kojih su mnogi bivši pripadnici Islamske države, za hranu i sve ostalo snalaze se sami, na štetu građana koji ovde žive.

Zvanična vlast gura glavu u pesak, kao da je se taj problem ne tiče.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here