Naslovna Srbija Mihajlović: Srbija je spremna da uvozi nerusku naftu

Mihajlović: Srbija je spremna da uvozi nerusku naftu

PODELI
Foto: Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC

Ministarka rudartstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas pred početak konferencije o ženskom preduzetništvu u Privrednoj komori Srbije da je svejedno da li je Srbija trebalo osmim paketom sankcija EU prema Rusiji da bude izuzeta iz zabrane uvoza ruske nafte i da li je neko to onemogućio, jer su se naša zemlja i NIS pripremili na to da se uvozi nafta iz drugih država.

Ona nije želela da komentariše direktno napise u medijima da je Hrvatska uz još neke zemlje članice EU navodno sprečila da osmim paketom sankcija bude izuzeta iz zabrane uvoza nafte iz Ruske Federacije.

„Već u maju bila je jasna najava da će ovim paketom sankcija Srbija biti onenmogućena da od novembra uzvozi rusku naftu i već tada je uvozila malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte Velebit. Sve je zavisilo do cene“, rekla je ona.

Objasnila je da je i prethodnih meseci bilo diverzifikacije uvoza, u zavisnosti od cene sirove nafte na svetskom tržištu.

„Onog trenutka kada je počeo rat u Ukrajini ruska nafta je imala nižu cenu i tada je NIS uvozio više ruske nafte. NIS se već mesecima prirema za to da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će prerađivati srpske nafte Velebit, koja je jedna od najkvalitetnijih na svetu“, rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da nam je svejedno da li je neko pokušavao da onemogući ili omogući da Srbija bude osmim paketom sankcija EU izuzeta iz embarga na rusku naftu.

„Mi nismo uopšte računali na rusku naftu i od prvog trenutka smo računali da od 1. novembra nemamo rusku naftu i to je to“, ponovila je ministarka.

Na pitanje da li će NIS sada kupovati saudijsku naftu, ona je odgovorila da to zavisi od cene.

„Koliko znamo iz NIS-a sve je otvoreno, tu je iračka kirkuk nafta, može da bude i saudijska, suština je u ceni.

Važna nam je laka nafta, jer ona ima mnogo manje sumpora i iz nje se dobija mnogo više dizela i benzina, ali naša rafinerija je fantastična, savremena, gde mi čak i sa teškom naftom našom velebit, možemo da mešamo laku naftu“, objasnila je Mihajlovićeva.

Dodala je da će se u vezi najava o uvozu nafte iz Saudijske Arabije videti kako će ići pregovori o tome.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here